​Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν στην υπερσύγχρονη υποβρύχια έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων που πραγματοποιείται από τις 15 Σεπτεμβρίου υπό την εποπτεία της διεύθυνσης εφορίας ενάλιων αρχαιοτήτων, με τη συμμετοχή διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων.

Η Αγγελική Σίμωσι προϊσταμένη της εφορίας εναλίων αρχαιοτήτων μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πλωτό μουσείο χωρίς όμως να κάνει περισσότερες αποκαλύψεις.

«Το ναυάγιο φαίνεται να παρουσιάζει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχουν ευρήματα στο βυθό. Επειδή αυτά είναι τόσο χρόνια στον βυθό είναι καλυμμένα από επίπαγο. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι ολόκληρα αγάλματα, αν είναι αντικείμενα χάλκινα».

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο αρχαιότερος υπολογιστής και το αρχαιότερο προηγμένης τεχνολογία αστρονομικό όργανο. Μάλιστα το χαρακτηρίζουν ως το αρχαιότερο tablet, ένας υβριδικός υπολογιστής, ψηφιακός και αναλογικός.

Να σημειωθεί ότι τα όποια κινητά αντικείμενα έχουν ανασυρθεί θα μεταφερθούν στον Πειραιά και μετά τις διεργασίες καθαρισμού θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.