​Δωδεκάμισι χιλιάδες μαθητές στο νομό Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετακίνησης προς τα σχολεία τους, καθώς δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των λεωφορειούχων.

Αποτέλεσμα, πολλοί μαθητές να αναγκάζονται να περπατούν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο τους ή να στοιβάζονται σε ΙΧ αυτοκίνητα και καρότσες αγροτικών οχημάτων.

«Υπάρχει φόβος για το χειρότερο από την στιγμή που τα παιδιά έρχονται με τα πόδια από έναν αγροτικό δρόμο στον οποίο δεν υπάρχει σήμανση, υπάρχει πάρα πολλή κίνηση, βλέπουμε αυτοκίνητα να κουβαλούν πέντε και έξι παιδιά μέσα, βλέπουμε αγροτικά αυτοκίνητα να κουβαλούν στις καρότσες τους παιδιά.» σημείωσε στο Star ένας γονέας.

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και Κύθηρα όπου οι μεταφορείς τράβηξαν χειρόφρενο, με αποτέλεσμα παιδιά σε απομακρυσμένα χωριά του νησιού να μην πηγαίνουν στο σχολείο.

Για ολιγωρία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών. Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης παρουσίασε έγγραφα στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου, με τα οποία έδινε εντολή στους περιφερειάρχες να προχωρήσουν άμεσα σε διαγ��νισμούς για την ανάθεση των συμβάσεων ώστε να βρεθεί λύση στην μεταφορά των μαθητών. «Βλέπουμε ακόμη και σήμερα να μην έχουν κάνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες που πρέπει ώστε τα παιδιά να πηγαίνουν χωρίς πρόβλημα στα σχολεία τους.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τους μαθητές να έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα σε περιφέρει και υπουργείο, οι γονείς προχώρησαν σε μηνύσεις. «Κάναμε μήνυση για να βρεθούν οι υπαίτιοι. Πήγαμε στην Εισαγγελία πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης και καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το θέμα της μη ύπαρξης της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία» υπογράμμισε ο Χρόνης Μακρίδης, εκπρόσωπος Ένωσης Γονέων Θέρμης.

Την ίδια ώρα στα Κύθηρα οδηγοί τουριστικών λεωφορείων και ταξί που έχουν αναλάβει την μεταφορά τω�� μαθητών, έχουν τραβήξει χειρόφρενο. Αιτία η μείωση της καθημερινής αποζημίωσή τους.

Οι γονείς από την πλευρά τους, μετά τον περσινό Γολγοθά που έζησαν μεταφέροντας οι ίδιοι τους μαθητές σε απόσταση 20 χλμ και πάνω, προειδοποιούν πως θα διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των παιδιών τους, προχωρώντας άμεσα σε νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου.