​Σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου είναι, με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων, ή, αλλιώς, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Ο συγκεκριμένος θεσμός ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε με απόφαση της Κομισιόν το 2000.

Κάθε χρόνο, όπως προβλέπεται, στις 22 Σεπτεμβρίου οι Αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ποδήλατα, ή να μετακινηθούν με τα πόδια σε κοντινές αποστάσεις. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1.500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά, που δίνουν και έναν... παγκόσμιο τόνο σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την προώθηση της μετακίνησης με μέσα περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, που είναι και ο σκοπός της εν λόγω ημέρας, η λεωφόρος Νίκης, κεντρική παραλιακή λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, από τα Λαδάδικα μέχρι τον Λευκό Πύργο, πεζοδρομείται για έξι ώρες.

Συγκεκριμένα, από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 της Δευτέρας, δε θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα στη λεωφόρο Νίκης από τη διασταύρωσή της με την οδό Βενιζέλου, στην πλατεία Ελευθερίας μέχρι και τη διασταύρωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, στον Λευκό Πύργο. Πεζοί και ποδηλάτες έχουν κατακλύσει το δρόμο και τα παράπλευρα πεζοδρόμια νωρίτερα από τις 10:00 της Δευτέρας, ενημερωμένοι για το μέτρο.

Σημειώνεται, πάντως, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του κέντρο της Θεσσαλονίκης, ότι έχει αμφιδρομηθεί η οδός Δημοσθένους, από τη συμβολή της με την οδό Μητροπόλεως μέχρι τη λεωφόρο Νίκης και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Οι οδηγοί ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές και μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί κυκλοφοριακά προβλήματα στις παράλληλες οδούς του κέντρου (Τσιμισκή, Μητροπόλεως , Ερμού και οδός Εγνατία).
Μάλιστα, ήδη από χθες η λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε πεζόδρομο από τις 11.00 το πρωί ως τις 17.00 το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σήμερα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης (και μόνο) μετακινούνται δωρεάν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 18.00, ούτως ώστε να τους γίνει συνήθεια η μεταφορά με τα ΜΜΜ. Ωστόσο, η δωρεάν μεταφορά με τα ΜΜΜ δεν ισχύει και για την Αθήνα.

Τέλος, όπως παρακολουθήσαμε στην εκπομπή Live U του Star και στη Πόπη Τσαπανίδου, φαίνεται πως οι θεσσαλονικείς γίνονται πρωτοπόροι και σε ένα ιδιαίτερο σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή. Πιο αναλυτικά, ταμπέλες στήθηκαν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας, οι οποίες αναγράφουν τα μέτρα, την ώρα, αλλά και… τις θερμίδες που θα χρειαστεί ο εκάστοτε πεζό για να πάει στο μέρος που επιθυμεί.

Στόχος του δήμου είναι να μάθουν οι θεσσαλονικείς να περπατούν και έτσι να μειώσουν τη χρήση του αυτοκινήτου που άλλωστε βλάπτει και το περιβάλλον.

Δείτε το βίντεο…