​Μπορεί να έγιναν ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ωστόσο οι βροχές και η ζέστη που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες ευνόησαν την εμφάνιση τους και το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου (Κουνούπι Τίγρης) στην χώρα μας για το 2014 είναι γεγονός.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένας 85χρονος που ζει στην Ανατολική Αττική είναι το πρώτο κρούσμα για φέτος, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του. Επισημαίνουν απλώς, πως ο ηλικιωμένος δεν είχε μετακινηθεί πρόσφατα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα μολύνθηκε στην Αττική.

«Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Τα συμπτώματα και οι ευαίσθητες ομάδες

Ο ιός του Δυτικού Νείλου (ή κουνούπι Τίγρης) προέρχεται από τα κουνούπια μεταδίδεται όμως και στον άνθρωπο και από άλλα ζώα που έχουν μολυνθεί. Δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων και μόνον σε πολύ μικρό αριθμό έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση κάποιου οργάνου ή μετάγγιση αίματος ή από τη μητέρα στο έμβρυο.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί. Ένας στους πέντε εμφανίζει ��πια συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 50 ετών, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2010, έκτοτε όμως ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων ακολουθεί πτωτική πορεία: το 2010 καταγράφηκαν 262 επιβεβαιωμέν�� κρούσματα και 35 θάνατοι, ενώ το 2013 μόνο 86 κρούσματα και 11 θάνατοι.

Το γεγονός ότι το πρώτο κρούσμα για το 2014 καταγράφηκε αργά στη φετινή περίοδο μετάδοσης είναι καλό σημάδι για ύφεση της επιδημίας.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε

Με την χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ) μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα!

Συστήνεται, επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.