​Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιώντας ότι έρχεται κύμα καύσωνα, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα ηπειρωτικά της χώρας.

Στις Κυκλάδες το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, τους 38.

Το κύμα καύσωνα αναμένεται να υποχωρήσει από το απόγευμα του Σαββάτου και κυρίως από τα δυτικά και τα βόρεια, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει από σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή. Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα θα πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, ενώ ο υδράργυρος θα πέσει έως και 10 βαθμούς σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, ειδικά στα κεντρικά και στα βόρεια.

Η Τμηματάρχης Προγνώσεων Επαγρύπνησης της ΕΜΥ Αγγελική Μαρινάκη επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είναι η πρώτη φορά για φέτος που η θερμοκρασία θα κυμανθεί πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου. «Υπάρχει μια διάρκεια του φαινομένου, μια εμμονή για 2-3 μέρες, γι αυτό και βγάλαμε έκτακτο δελτίο», αναφέρει η κ. Μαρινάκη.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική ��ργασία. Να προτιμώνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών. Συχνά χλιαρά ντους, καπέλα και γυαλιά ηλίου συνιστώνται επίσης. Τα νεογνά, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR