​Σχεδόν ένα μήνα μετά την 12ετή κάθειρξη που του επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος παραπέμπεται για μία ακόμη υπόθεση στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με βούλευμα του, τον στέλνει σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' εξακολούθηση (ξέπλυμα ‘βρώμικου' χρήματος).

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι ο πρώην δήμαρχος χρησιμοποίησε τον τραπεζικό τομέα για να προσδώσει νομιμοφάνεια στα χρηματικά ποσά που προέρχονταν από την υπεξαίρεση του Π. Σαξώνη. Αναφέρεται επίσης ότι προέκυψαν αδικαιολόγητα ποσά, συνολικά αξίας 259.791 ευρώ που κατατέθηκαν, από τον Αύγουστο 1999 έως τον Αύγουστο 2001, σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσαν ο πρώην δήμαρχος και ο γ. γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας.

Στον αντίποδα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος και η σύζυγός του, απαλλάσσονται για επιμέρους καταθέσεις που εντοπίστηκαν σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς και για την αγορά σπιτιού που διατηρούν στον Νομό Πέλλας.

Αναλυτικότερα, το δικαστικό συμβούλιο διατάσσει:

-την χρηματική εγγύηση ύψους 120.000 ευρώ που είχε επιβάλει στον τέως δήμαρχο μετά την απολογία του στον ανακριτή για την συγκεκριμένη υπόθεση.

-την κατάργηση των περιοριστικών όρων (χρηματική εγγύηση, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) που επιβλήθηκαν στην κατηγορούμενη σύζυγο του Ελένη Παπαγεωργοπούλου και την απόδοση των 30.000 ευρώ που κατέβαλε η ίδια ως εγγύηση στο στάδιο της προδικασίας.

-την κατάργηση της διάταξης που απαγόρευε την κίνηση όλων των λογαριασμών, συναλλαγών, το άνοιγμα θυρίδων θησαυροφυλακίων σε τράπεζες και την εκποίηση του διαμερίσματος που απέκτησαν στον Άγιο Παντελεήμονα Πέλλας.

Ο ίδιος, πάντως, ο κ.Παπαγεωργόπουλος με προ ημερών ανακοίνωσή του που απέστειλε μέσα από τις φυλακές Διαβατών όπου κρατείται, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που έλεγαν ότι θα παραπεμφθεί σε δίκη για ξέπλυμα, έκανε λόγο για «κρυστάλλινους» τραπεζικούς λογαριασμούς, παραπέμποντας στον προ μηνών έλεγχο που διενήργησαν δικαστικοί πραγματογνώμονες στα οικονομικά του, όπως επίσης στα οικονομικά της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», της οποίας ηγείτο, χωρίς, όπως ανέφερε, να διαπιστωθεί καμία παρανομία.

«Η αλήθεια ευτυχώς είναι γραπτή και πιστεύω ότι δεν κρύβεται», κατέληγε η ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη ο Μ. Λεμούσιας, που για την υπεξαίρεση «μαμούθ» καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών.