​Κύκλωμα, το οποίο μέσω εικονικών ασφαλίσεων φέσωσε με 12 εκατ. ευρώ περίπου το ΙΚΑ και το Δημόσιο εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία.

Στην υπόθεση, εμπλέκονται συνολικά 18 άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες κατά περίπτωση, για απάτη κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, πλαστογραφία, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου, κ.α.

Το κύκλωμα είχε στήσει έναν ειδικό μηχανισμό και χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τεχνάσματα ασφάλιζαν εικονικά εργαζομένους με κύριο συμμέτοχο και συνδετικό κρίκο έναν 54χρονο λογιστή.

Εκτιμάται ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο ΙΚΑ αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημιά του Δημοσίου ανέρχεται στα 7,8 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από έρευνα της Οικονομικής αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι οι δεκαπέντε άνδρες και οι τρεις γυναίκες, ηλικίας 22 – 67 ετών που εμπλέκονται στο κύκλωμα, ασφάλιζαν παράνομα εργαζομένους, οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολούνταν από άλλους εργοδότες ή ήταν άνεργοι.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, δεν καταβλήθηκαν ποτέ ασφαλιστικές εισφορές, με συνέπεια να… φεσωθεί για τα καλά το ταμείο.

Πιο αναλυτικά, το κύκλωμα άρχισε τη δράση του από το 2010 έως το 2013. Επικεφαλής του θεωρείται ο 54χρονος λογιστής, ο οποίος μαζί με τους συγκατηγορουμένους του είχε στήσει ένα ολόκληρο μηχανισμό εικονικών ασφαλίσεων.

Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα και χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε να αποπροσανατολίζουν τις αρχές και να δυσχεραίνουν τις έρευνες.

Είχαν στήσει λοιπόν εικονικές επιχειρήσεις στις οποίες προσελάμβαναν άτομα που χρησιμοποιούσαν ως αχυρανθρώπους.

Οι πέντε εμπλεκόμενες εταιρείες, δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου ξυλείας, ειδών υγιεινής, βιβλίων, ενδυμάτων και καλλυντικών και μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψης ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό άλλων επιχειρήσεων.

Στην πλειοψηφία τους ήταν εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν απασχοληθεί σε εταιρείες καθαρισμών και σε δίκτυο γυμναστηρίων.

Έτσι, οι πραγματικοί εργοδότες γλίτωσαν την υποχρεωτική ασφάλιση του προσωπικού τους, αλλά και από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, μετακυλίοντας την υποχρέωση αυτή στις επιχειρήσεις με το εικονικό προσωπικό. Όμως ούτε και οι επιχειρήσεις αυτές κατέβαλαν τις εισφορές στο ΙΚΑ.

Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος πλαστογράφησαν υπογραφές υπαλλήλων, ώστε να καταθέτουν στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα με ψευδή στοιχεία εργοδοτών. Όταν μάλιστα τα τεχνάσματά τους γίνονταν αντιληπτά από κάποιον υπάλληλο του ΙΚΑ, εκείνοι απλά μετέφεραν μέρος του εικονικά ασφαλισμένου προσωπικού στην επόμενη επιχείρηση.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τσακάλια του κ��κλώματος έβγαζαν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος, μη καταβάλλοντας στους εργαζομένους τα δεδουλευμένα τους, αλλά ούτε και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Μετά από πιέσεις μάλιστα των εργαζομένων, πλήρωναν ελάχιστα χρήματα και τους υπόσχονταν ότι θα τους εξοφλήσουν, κάτι που δεν γινόταν ποτέ.

Έτσι, γλίτωναν από την καταβολή φόρων μισθωτών υπηρεσιών, ενώ κατηγορούνται και για άλλες παραβάσεις.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έγιναν έρευνες σε γραφεία εμπλεκομένων επιχειρήσεων, κατά τις οποίες βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, που αφορούν στην εικονική ασφάλιση, αλλά και την πραγματική απασχόληση των εργαζομένων. Επίσης από ελέγχους που έγιναν σε δηλωθείσες έδρες ορισμένων από τις επιχειρήσεις, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ή η λειτουργία αυτών.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας, έχει υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.