​Σε πολυτελή ξενοδοχεία με πισίνες, σπα και σάουνες πήγαιναν για διακοπές οι συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ με αποζημιώσεις που έπαιρναν από τα ταμεία των ελληνικών ταχυδρομείων για τα ταξίδια που έκαναν στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Το πόρισμα του φορολογικού ελέγχου της οικονομικής αστυνομίας είναι καταπέλτης για τους συνδικαλιστές καθώς εκτός από τα πολυτελή ταξίδια, διαπιστώθηκαν στον έλεγχο που έγινε για το διάστημα 2007 – 2010 και παράνομες επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως γράψαμε και προ ημερών στο star.gr, στο σκάνδαλο εμπλέκονται σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» πέντε υψηλόβαθμα στελέχη του τότε διοικητικού συμβουλίου. Ανάμεσά τους και δύο πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών. Μέλη της ομοσπονδίας εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιήσει 760 ταξίδια, στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής τους δράσης, ενώ για περισσότερα από τα μισά για τα οποία εκδόθηκαν εντολές πληρωμής, δεν υπάρχουν παραστατικά!

Πιο συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 463 εντολές πληρωμής για τις οποίες δεν είχαν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μόνο για αυτά η ΠΟΣΤ κατέβαλε σε μέλη της περίπου 228.115.59 ευρώ, αλλά εκτός από το συγκεκριμένο ποσό καταβλήθηκαν παράτυπα επιπλέον αποζημιώσεις για ημερήσια διαμονή, δαπάνη, χιλιόμετρα που διανύθηκαν και άλλα, συνολικού ύψους 23.264 ευρώ.

Πηγές της εφημερίδας κάνουν λόγο για συνδικαλιστή- πρωταθλητή στα ταξίδια, αφού έλειπε τέσσερις φορές το μήνα! Και μπορεί ο ρόλος του να δικαιολογούσε τις μετακινήσεις, αλλά όχι και το γεγονός ότι δεν κατέθεσε παραστατικά, παρότι αποζημιώθηκε με περίπου 50.000 ευρώ, ενώ φέρεται να έλαβε παράτυπα και έξτρα ποσό.

Δεν είναι όμως ο μοναδικός που πήγαινε πολυτελή ταξίδια με λεφτά των ΕΛΤΑ. Περίπου δέκα μέλη της ΠΟΣΤ ταξίδευαν τουλάχιστον μία φορά το μήνα, κάποιοι και πιο πολύ, ενώ αυτά τα ταξίδια των δέκα συνδικαλιστών κόστισαν 120.000 ευρώ. Για περίπου 65 ταξίδια στο εξωτερικό υπήρχε μέρος των παραστατικών και για άλλα 12 δεν υπήρχαν καθόλου παραστατικά. Το συνολικό ποσό που εκταμιεύτηκε ως αποζημίωση των παραπάνω ταξιδιών στο εξωτερικό ξεπερνά τα 60.000 ευρώ!

Επί��ης, σύμφωνα με το πόρισμα, η ΠΟΣΤ φέρεται να έχει λάβει παράνομες επιχορηγήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις διοικήσεις των ΕΛΤΑ. Κατά την περίοδο 2007-2010, στην οποία επικεντρώθηκε η έρευνα, διαπιστώθηκε ότι 5,6 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ σε λογαριασμό της ομοσπονδίας, που αφορά προγράμματα διακοπών και τη λειτουργία του παραθεριστικού κέντρου των εργαζομένων. Επίσης διαπιστώθηκε ότι εισπράξεις και πληρωμές ύψους 2.178.252,15 ευρώ δεν είχαν καταγραφεί όπως προβλέπεται στο Βιβλίο Ταμείου.

Η λίστα των ξενοδοχείων που επέλεγαν να κάνουν τις διακοπές τους τα μέλη της Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Διακοπών» είναι γεμάτη καταλύματα πέντε αστέρων.

Γ��α το έτος 2008 η συνδικαλιστική οργάνωση των ΕΛΤΑ έκανε 823 κρατήσεις πολυτελών δωματίων σε 9 παραθεριστικά μέρη. Το κόστος ανά δίκλινο με ημιδιατροφή για επτά διανυκτερεύσεις κυμάνθηκε από 500 μέχρι και 862 ευρώ. Το 2009 τα δωμάτια αυξήθηκαν και έφτασαν τα 969 και προστέθηκαν νέοι τουριστικοί προορισμοί.

Χαλκιδική, Χανιά, Σύβοτα, Κέρκυρα, Πόρτο Χέλι, Πελοπόννησος ήταν κάποιοι από τους προορισμούς που επέλεγαν οι συνδικαλιστές για να ξεκουράζονται και να "μάχονται" για τα δικαιώματα των εργαζομένων!

Τα στοιχεία είχαν συμπεριληφθεί στην προ τριετίας έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Τότε είχαν αποκαλυφθεί παράνομες χρηματοδοτήσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ προς την Ομοσπονδία, ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ.