​Χωρίς νερό στη μέση της τουριστικής περιόδου κινδυνεύουν να μείνουν πολλά νησιά του Αιγαίου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα λόγω της λειψυδρίας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που λόγω της έλλειψης κάτοικοι αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις δεν είχαν για μεγάλες περιόδους το νερό που χρειάζονταν.

Στην Πάτμο με το σταγονόμετρο παίρνουν οι κάτοικοι νερό. Λόγω της γραφειοκρατίας τα υδροφόρα πλοία που έπρεπε να πάνε νερό στο νησί είναι ακινητοποιημένα στο λιμάνι του Λαυρίου εδώ και περίπου δέκα μέρες.

«Σταμάτησαν από τις 20 Ιουλίου τα υδροφόρα πλοία να έρχονται γιατί η γενική γραμματεία αιγαίου η οποία κάνει τις συμβάσεις για λόγους γραφειοκρατικούς δε μπόρεσε μέχρι χτες να υπογράψει τη σύμβαση με την εταιρεία εταφοράς νερού. Τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο χρειάζονται 4 τουλάχιστον υδροφόρα πλοία το μήνα. Περιμένουμε να έρθει το πλοίο για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν νερό» σημείωσε ο Γρηγόρης Στοικος, δήμαρχος Πάτμου.

Ίδια κατάσταση και στη Σύμη. Πριν από λίγους μήνες οι κάτοικοι είχαν νερό μόνο λίγες ώρες την ημέρα. «Εφέτος αναγκάστηκα και έφερα 12.000 κυβικά με τα υδροφόρα πλοία. Αυτό δε βοήθησε σχεδόν καθόλου γιατί εγώ χρειάζομαι καθημερνά 2.000 κυβικά. Ο κόσμος υπέφερε για τουλάχιστον τρεις μήνες αφού αναγκαζόμουν να τους δίνω δυο και τρεις ώρες νερό την ημέρα.» ανέφερε ο Λευτέρης Παπακαλοδούκας, δήμαρχος Σύμης.

Γενικευμένο είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας σε πολλά νησιά του Αιγαίου, την ώρα μάλιστα που οι τουρίστες τα επισκέπτονται μαζικά.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν νησιά όπως η Σχοινούσα, το Καστελόριζο και τα Κουφονήσια, ενώ τις αντοχές της δοκίμασε και η Μύκονος. «Λόγω της ανομβρίας μειώθηκαν τα αποθέματα νερού στα δυο φράγματα που έχουμε. Ιδιαίτερα στο Μαράθι όπου εκεί έχουν μειωθεί πάρα πολύ, δηλαδη της τάξεως 100-150 κυβικά ενώ το φυσιολογικό είναι πολλές χιλιάδες κυβικά.» σημείωσε η Ειρήνη Γρυπάρη, δήμαρχος Μυκόνου.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπως εκείνη της Πάτμου που έχουν δοθεί άδειες για να γίνουν μονάδες αφαλάτωσης ώστε να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας. Ωστόσο η γραφειοκρα��ία καθυστερεί το ξεκίνημα της λειτουργίας τέτοιων μονάδων και διαιωνίζει την κατάσταση.