Για απάτη μέσω των κινητών τηλεφώνων προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και καλεί τους πολίτες να αγνοήσουν παραπλανητικά sms, τα οποία τους ενημερώνουν ότι έχουν κερδίσει σε διαγωνισμό γνωστής εταιρίας!

Πώς είναι το sms - απάτη

«Your Mobile Number has Won 850.000 British Pounds in the ongoing Samsung Promo . Visit and click on Prize at the top menu. Your Samsungk: 10965», γράφει το μήνυμα.

Αποδέκτες του sms είναι τυχαίοι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων, οι οποίοι καλούνται στη συνέχεια να μπουν σε συγκεκριμένη σελίδα στο Ίντερνετ και να πληκτρολογήσουν τον κωδικό που έλαβαν με το sms προκειμένου να εισπράξουν το ποσό.

Κάπου εκεί αρχίζουν οι μπελάδες, αφού οι δράστες της απάτης ζητούν χρηματικά ποσά για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα για προπληρωμή φόρων ή έξοδα εκταμίευσης των χρημάτων.

Τι πρέπει να κάνετε

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες πρέπει:

- Να μην πείθονται από μηνύματα ( sms ή email ) που αναφέρουν ότι κέρδισαν ένα χρηματικό ποσό σε διαγωνισμό (λοταρία), στον οποίο όμως ποτέ δεν δήλωσαν συμμετοχή.

- Να μην προβαίνουν στην αποστολή προσωπικών ή τραπεζικών στοιχείων στους δράστες.

- Να μην καταβάλουν κανένα χρηματικό ποσό στους δράστες.

- Αν λάβουν το εν λόγω sms ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορούν να επικοινωνούν με Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT» μέσω του application «CYBER KID», να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210 6476464 και να αποστέλλουν e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση ccu@cybercrimeunit.gov.gr.