​Κινηματογραφική ταινία θύμιζε η επιχείρηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Τρίπολη της Λιβύης για τον απεγκλωβισμό από την εμπόλεμη ζώνη Ελλήνων, αλλά και ξένων υπηκόων, που έγινε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Όπως έγραψε και το star.gr, η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» μετά από πλου περίπου 27 ωρών κατέπλευσε στις προσβάσεις του λιμανιού της Τρίπολης στις 20:00 το απόγευμα της Πέμπτης.

Τότε μια ομάδα ΟΥΚ που επέβαινε στο πολεμικό πλοίο ασφάλισε περιμετρικά του λιμανιού έναν χώρο, όπου εγκαταστάθηκε και ο σταθμός επιβιβάσεως από το προσωπικό της φρεγάτας.

Το «ΣΑΛΑΜΙΣ» δεν έδεσε στο λιμάνι για λόγους ασφαλείας και βατραχάνθρωποι των ΟΥΚ επιβιβάστηκαν σε φουσκωτές λέμβους, ώστε να βγουν στην στεριά και να παραλάβουν τους πολίτες.

Δυστυχώς όμως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν πολύ άσχημες και τα τεράστια κύματα δεν τους επέτρεψαν να μεταφέρουν τα 186 άτομα στη φρεγάτα. Έτσι επιστρατεύτηκαν δύο λιβυκά ρυμουλκά που μετέφεραν τους Έλληνες και τους ξένους πολίτες, ενώ οι βατραχάνθρωποι τα συνόδευαν καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, η φρεγάτα απέπλευσε και αυτή την ώρα κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να φτάσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το Associated Press την ώρα που έφτασε στη Λιβύη το «ΣΑΛΑΜΙΣ» ξέσπασαν σφοδρές μάχες ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές, με συνεχείς εκρήξεις βομβών στο αεροδρόμιο της πόλης.