​Νησιά χωρίς εξειδικευμένους γιατρούς, χωρίς οδηγούς ασθενοφόρων, αλλά και χωρίς αγροτικούς γιατρούς πολλές φορές είναι η εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας, εν έτει 2014.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σύμη. Ένας γιατρός καλύπτει το νησί των Δωδεκανήσων τους καλοκαιρινούς μήνες που οι κάτοικοι μαζί με τους επισκέπτες ξεπερνούν τους 10.000.

«Ένας γιατρός που θα του προκύψουν δύο περιστατικά ταυτόχρονα τι θα κάνει; Θα επιλέξει ποιον αγαπάει περισσότερο για να ζήσει; Δεν προλαβαίνεις Και αν κάποιος πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο που είναι στη Ρόδο και τον συνοδεύσει ο γιατρός, το νησί θα μείνει χωρίς ιατρική κάλυψη», αναφέρει ο δήμαρχος της Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Γιατί όμως τα νησιά μένουν χωρίς γιατρούς; Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργο Πατούλη, ο λόγος είναι οικονομικός, αφού το Υπουργείο δεν προσφέρει τα χρήματα που θα έπρεπε, ώστε να δώσει ερεθίσματα στους γιατρούς να μετακομίσουν για να εργαστούν σε κάποιο νησί της χώρας.

Είναι όμως έτσι; Στις Οινούσσες ο δήμος παρέχει στους γιατρούς που θα επιλέξουν το νησί, στέγη με όλες τις παροχές, ακόμη και φαγητό. Και πάλι όμως το ακριτικό νησί μένει χωρίς γιατρό. Στην Κω, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου, με πληθυσμό που ξεπερνά τους καλοκαιρινούς μήνες τους 150.000 κατοίκους, δεν υπάρχει παιδίατρος τους τελευταίους έξι μήνες.

Και στην Τήλο, οι κάτοικοι παρακαλούν το Θεό να τους έχει καλά, γιατί το νησί έχει μόνο έναν αγροτικό γιατρό. Από την άλλη, στην Κύθνο μπορεί να έχουν τρεις γιατρούς, δεν έχουν όμως οδηγό ασθενοφόρου.

Το ασθενοφόρο το οδηγούν εθελοντικά υπάλληλοι του δήμου. Το νησί έχει εφοδιαστεί και με πανάκριβα μηχανήματα τηλεϊατρικής που σκουριάζουν στο ιατρικό κέντρο.

Διαγωνισμοί για την πλήρωση κενών θέσεων σε περιφερειακά νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ωστόσο δεν καλύπτονται. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους γιατρούς. Και όλα αυτά, όταν η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση με 6,1 γιατρούς ανά 100.000 κατοίκους ενώ η ανεργία φτάνει στο 37%.