​Υπερφόρτωση των κεντρικών ιδρυμάτων και ερημοποί��ση των περιφερειακών, αναμένεται να προκαλέσει το μεγάλο κύμα μετεγγραφών τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Πρυτάνεις και πρόεδροι των Τει που συναντήθηκαν με τον υπουργό παιδείας σήκωσαν τα χέρια ψηλά.

«Υπολογίζω ότι το ΤΕΙ Πειραιά που δέχεται κάθε χρόνο 1.300 σπουδαστές, φέτος θα δεχτεί 1.500 μεταγραφές. Στα τμήματα λογιστικής, διοίκησης επιχειρήσεων, μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας που έχουν και εργαστήρια θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης.

«Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε μετεγγραφές. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει» ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας.

Το υπουργείο παιδείας σχεδιάζει να δώσει επίδομα πρώτης εγκατάστασης από φέτος σε φοιτητές που οι οικογένειες τους είναι οικονομικά ασθενέστερες ή δικαιούνται μετεγγραφή για τον ίδιο λόγο. Έτσι θα ενισχυθούν και τα περιφερειακά ιδρύματα και οι τοπικές κοινωνίες ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός αιτήσεων των μετεγγραφών.

Οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των Τει δηλώνουν επίσης αδυναμία λειτουργίας μετά και τη νέα μείωση των τακτικών τους προϋπολογισμών που τους ζητάει το υπουργείο παιδείας.

Τέλος, ο υπουργός παιδείας αποφάσισε να γίνονται πλέον μόνο με πρυτανική πράξη και όχι με έγκριση του υπουργείου τα μεταπτυχιακά που φέρνουν χρήματα στα ιδρύματα και επανέλαβε την σκέψη του να δημιουργήσουν προπτυχιακά Αγγλόφωνα τμήματα με δίδακτρα..