​Αρνητική πρωτιά σημειώνει κάθε καλοκαίρι η χώρα μας στους πνιγμούς.

Ήδη μέχρι στιγμής 124 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους σε κάποια παραλία της χώρας. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε σε εκστρατεία ενημέρωσης των λουομένων σε όλες τις οργανωμένες παραλίες.

Οι αριθμοί τρομάζουν. Για πολλούς συνανθρώπους μας, η χαρά της θάλασσας μετατράπηκε σε τραγωδία. Σχεδόν τρεις άνθρωποι χάνουν την ζωή τους καθημερινά σε κάποια παραλία της χώρας μας.

Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταδεικνύει ότι οι πνιγμοί στην Ελλάδα παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια ραγδαία αύξηση, φτάνοντας το 2013 τους 700, αριθμό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πνιγμός αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, με περίπου 35 θανάτους ετησίως, καταδεικνύοντας για την χώρα μας αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη.

Από την πρώτη Ιουνίου μέχρι και χθες, σε διάστημα περίπου 50 ημερών έχουν καταγραφεί 124 περιστατικά θανάτου από πνιγμό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν 96.

Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται τις μεσημεριανές ώρες. Γεγονός που δείχνει σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι πολλοί από τους λουόμενους δεν γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς κολύμβησης.

Η κατανάλωση τροφής και αλκοόλ, είναι οι δυο βασικές αιτίες πνιγμού στη χώρα μας. Ακολουθούν τα παθολογικά αίτια, αλλά και η άγνοια κολύμβησης.

Το αλκοόλ προκαλεί λιποθυμία στους ανθρώπους. Το ίδιο συμβαίνει με το φαγητό. Στην προσπάθεια να κολυμπήσουμε, εκείνη τη στιγμή γίνεται η πέψη, καταπίνουμε για να πάρουμε αέρα και το φαγητό πάει στους πνεύμονες.

Το υπουργείο Ναυτιλίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μάστιγα του καλοκαιριού, προχωρά σε καμπάνια ενημέρωσης και ελέγχους ασφαλείας σε όλες τις οργανωμένες πλαζ της χώρας.

ΔΕΙΤΕ το βίντεο...