​Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζει πυλωτικά η νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Ευαγγελισμού δίνει ελπίδες σε κάποιους ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Τα αποτελέσματα στην περίπτωση του 18χρονου Παναγιώτη είναι θεαματικά και κάποιοι μιλούν για ιατρικό θαύμα.

Έπεσε σε κώμα μετά από σοβαρό τροχαίο με μηχανή. Ο 18χ��ονος Παναγιώτης Καρράς δε φορούσε κράνος και υπέστη, πριν ένα χρόνο ακριβώς, πολλαπλά τραύματα στον εγκέφαλο.

Όταν επανήλθε είχε χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον. Εκεί που οι ελπίδες έσβηναν, η ιατρική ομάδα της νευροχειρουργικής κλινικής του Ευαγγελισμού κατόρθωσε να κάνει τον Παναγιώτη να χαμογελάει ξανά, να αντιδρά σε ερεθίσματα, να τρώει μέχρι και σουβλάκι.

Όλα αυτά χάρη σε ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο εφάρμοσαν οι γιατροί στον νεαρό.

Λέγεται στα ελληνικά, διακρανιακός ηλεκτρικός ερεθισμός και είναι μια μη παρεμβατική μέθοδος, με την έννοια ότι δεν μπαίνεις χειρουργείο, αλλά αφήνεις ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει μέσα.

Το ρεύμα περνάει μέσα από ένα σκουφάκι, ενεργοποιώντας ουσιαστικά κομβικά σημεία του εγκεφαλικού δικτύου, τα οποία είχαν σταματήσει να λειτουργούν.

Μάλιστα, χρειάστηκαν μόλις τρεις θεραπείες για να φανούν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Οι γονείς του 18χρονου Παναγιώτη δεν πίστευαν στα μάτια τους. Μετά από 8 εφιαλτικούς μήνες κατάφεραν ξανά να επικοινωνήσουν με το παιδί τους.

Η μέθοδος ξεκίνησε σε ερευνητικό κέντρο του Βελγίου, αλλά εξελίχθηκε από την ιατρική ομάδα του Ευαγγελισμού. Δεν είναι σε όλους αποτελεσματική, λένε οι θεράποντες ιατροί. Ωστόσο, κάποιοι ασθενείς επανέρχονται με αργά και σταθερά βήματα.

Ενώ αρχικά εθεωρούντο ότι δεν είχαν προοπτικές να επανακτήσουν συνείδηση, αυτό στάθηκε δυνατό να επιτευχθεί.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Τα αποτελέσματα όμως είναι θεαματικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην αρχή δεκάδες νευροχειρουργοί άλλων νοσοκομείων έλεγαν στους γονείς πως ο μόνος γιατρός είναι ο χρόνος. Η μέθοδος, όμως, του διακρανιακού ηλεκτρικού ερεθισμού τους διέψευσε.