Η πρώτη ιστορική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (υπ΄ αριθμ. 419/2014) για την χορήγηση διεθνούς προστασίας εκδόθηκε πριν από λιγες μέρες και αφορά στην μη απέλαση Κενυάτισσας και των τριών παιδιών της για να μην υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή), αλλά και βασανισμό τα παιδιά της.

Η αποφαση αυτή είναι η πρώτη εφαρμογή του μέτρου της χορήγησης διεθνούς προστασίας (σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης του 1951) που αφορά ton ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων των γυναικών (Female genital multilation - FGM).

Η Kενυάτισσα ήρθε στην Ελλάδα το 2002 και υπέβαλε αίτημα διεθνούς προστασίας για τον εαυτό της και τα τρία ανήλικα παιδιά της ηλικίας 13, 5 και 3 ετών (το τελευταίο μάλιστα ήταν νόμιμο παιδί αμερικανού πολίτη).

Στο αίτημα της ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα της γιατί ανήκει στη φυλή Kikuyu που υποβάλλει σύμφωνα με τις παραδόσεις τις γυναίκες στην πρακτική FGM.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει από την οργάνωση Mungiki που δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές της Κένυας.

Δύο απορρίψεις aπό το περιφερειακό γραφείο ασύλου Αττικής

Το αίτημά της απορρίφθηκε δυο φορές από το περιφερειακό γραφείο ασύλου Αττικής και την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με την αιτιολογία ότι δεν προσκόμισε «αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο επικαλούμενος φόβος της λόγω του κινδύνου υποβολής στην πρακτική του FGM από την οργάνωση Mungiki μπορεί να θεωρηθεί εύλογος και θεμελιωμένος σε αντικειμενικά δεδομένα, ώστε να συνάγεται ότι υπάρχει άμεσος και αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική της ακεραιότητα σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα καταγωγής της».

Η Κενυάτισσα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη επικαλούμενη «ανεπανόρθωτη βλάβη που συνίσταται για την ίδια στην υποβολή σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και για καθένα από τα παιδιά της στην υποχρεωτική στρατολόγηση από εγκληματική οργάνωση (για το πρώτο), σε πιθανή αρπαγή από τις εγκληματικές οργανώσεις (για το δεύτερο) και σε κίνδυνο δίωξής του (για το τρίτο), γιατί είναι νόμιμο τέκνο αμερικανού πολίτη».

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με πρόεδρο την πρόεδρο Εφετών Σταυρούλα Λιάγκου και εισηγήτρια την Εφέτη Σταυρούλα Μπρούστα, έκανε δεκτή προσωρινά την αίτησή της και την ανέστειλε.