​Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σχετικά με την υπόθεση του τυφλού μαθητή, ο οποίος αν και είναι αριστούχος δεν έγινε αποδεκτός από το τμήμα της Φυσικής του ΑΠΘ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ζητάει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, για την επίλυση του θέματος.

Πιο συγκεκριμένα, ζητάει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προτείνει την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με το οποίο καθορίζεται ότι τα τμήματα των σχολών αποφασίζουν σε ποιους πάσχοντες θα επιτρέπεται να φοιτήσουν, αποκλείοντας κατά το δοκούν υποψήφιους με αναπηρίες.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος, το ζήτημα δεν έχει λυθεί και ο υποψήφιος αριστούχος φοιτητής παραμένει αποκλεισμένος από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το θεσμικό πλαίσιο είναι ασαφές και δεν λαμβάνει υπόψη του τη νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία, ενώ παράλληλα και σχολές της ίδιας επιστήμης διαφορετικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ακολουθούν διαφορετική πολιτική, ως προς το θέμα του αποκλεισμού των υποψηφίων/ατόμων με αναπηρίες. Δηλαδή εάν ο εν λόγω φοιτητής είχε αιτηθεί στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας ή των Ιωαννίνων, θα είχε γίνει δεκτός!» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χρυσάφης, έχει δηλώσει πως «δεν είναι προσωπικό» το ζήτημα, αλλά αφορά τα γενικά κριτήρια που θέτει το τμήμα για την εισαγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να το παρακολουθήσουν.