​Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για το τραγικό ναυάγιο με τους 38 μετανάστες που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά οι μετανάστες ξεκίνησαν το ταξίδι τους με ένα μεγαλύτερο σκάφος, όμως ενώ ήταν ήδη εν πλω μεταφέρθηκαν σε μια βάρκα, που δεν άντεξε τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να βρεθούν οι άνθρωποι στη θάλασσα.

Ήδη στο λιμάνι της Χίου έχουν μεταφερθεί επτά από τους 13 διασωθέντες, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Καρλοβασίου.

Δυστυχώς από τα μανιασμένα νερά του Αιγαίου ανασύρθηκαν και δύο νεκροί, όμως εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί δραματικά και μπορεί να φτάσει και τους 20.

Το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι ένας από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου ένας ανήλικος, ο οποίος όμως αναμένεται να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν την επιχείρηση διάσωσης, ενώ πηγές του λιμενικού δηλώνουν ότι οι δουλέμποροι έστειλαν τους μετανάστες σε βέβαιο θάνατο.

Οι έρευνες συνεχίζονται και σ’ αυτές παίρνουν μέρος τρία σκάφη του Λιμενικού, τέσσερα με πέντε παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα και μια τουρκική ακταιωρός που έχει πάρει ειδική άδεια.

Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ούτε ίχνη από το σκάφος, αλλά ούτε και κάποιοι από τους αγνοούμενους.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη θλίψη για το χαμό των ανθρώπων τονίζοντας:

«Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και για την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης είναι δραματική.

Τα συνεχή περιστατικά διασώσεων, αλλά και απωλειών ζωών στη θάλασσα, ωστόσο, επιβεβαιώνουν τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, για τις αυξητικές διαστάσεις του φαινομένου, που καθιστούν επείγουσα την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη. Ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργασθήκαμε σκληρά για μία μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα του και θα καθιστά ισότιμη τη συνεισφορά όλων των Εταίρων στην αντιμετώπισή του.

Με εντολή του Πρωθυπουργού το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις συντονίζουν τη δράση τους, ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου».