​Ως την ερχόμενη Δευτέρα θα κριθεί η νομιμότητα ή όχι της αποχής των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει επιβάλει η ΑΔΕΔΥ, από τη διαδικασία αξιολόγησης με το νέο σύστημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση μετά από προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου, διέκοψε ως τότε τη συνεδρίαση, καλώντας τις δυο πλευρές να του προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία ως την Παρασκευή. Η ΑΔΕΔΥ πάντως σήμερα έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ οργάνωσε και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης και σχολικοί φύλακες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα έκαναν συμβολικά κατάληψη στα γραφεία της «Συμφωνίας για μια Νέα Ελλάδα», της οποίας ηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην οδό Βαλαωρίτου. Αποχώρησαν ήρεμα ύστερα από μια ώρα, καθώς μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας, κανόνισαν συνάντηση για την άλλη Τετάρτη.

Με το σύνθημα «ούτε αξιολόγηση, ούτε απολύσεις…», η ΑΔΕΔΥ -που έχει κηρύξει σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία με αφορμή τον ένα χρόνο που τέθηκαν εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα-, οργάνωσε πορεία από την Κλαυθμώνος προς τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αιτήματα κατά των απολύσεων και της αξιολόγησης στο Δημόσιο, με βάση την υποχρεωτική ποσόστωση για 25% άριστους και 15% εργαζόμενους χαμηλής παραγωγικότητας. Αν και άνδρες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το δρόμο, μπροστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το συλλαλητήριο εξελίχθηκε ήρεμα, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Σήμερα εξετάστηκε η αγωγή του ελληνικού Δημοσίου εναντίον της ΑΔΕΔΥ που έχει επιβάλει στους δημοσίους υπαλλήλους να μη συμπληρώνουν τα απογραφικά τους δελτία, ώστε να μη μπορούν να αξιολογηθούν. Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της ΑΔΕΔΥ για αναβολή μέχρι τον Οκτώβριο που θα εκδικαστεί η διαθεσιμότητα.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε πάντως σε μια κίνηση ρελάνς. Υστερα από συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, ξεκινά τη διαδικασία για την πρόσληψη 791 αποφοίτων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης που είχαν επιτύχει σε παλαιότερο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. «Προχωράμε σε μια άρση χρόνιας αδικίας», δήλωσε ο υπουργός.

Ξεχωριστό συλλαλητήριο οργάνωσε το πρωΐ στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.