​Αλλάζει ριζικά ο τρόπος λήψης αποφάσεων για τις απεργίες, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και που θα ψηφιστεί στα τέλη του 2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, θα απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 51% των μελών των συνδικάτων προκειμένου να προχωρήσει κάποιος κλάδος σε απεργία.

Η τρόικα πιέζει για αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου στα ευρωπαϊκά πρότυπα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε με την κυβέρνηση κατά την τελευταία αξιολόγηση. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές έως το τέλος του έτους.

Οι τέσσερις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:

1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Με την διάταξη που προωθείται μια απεργία για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου.

2. Επιστρέφει η ανταπεργία (λοκάουτ), δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.

3. Επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων. Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση γίνεται από το κράτος μέσω κονδυλίου που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους. Στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών των συνδικάτων.

4. Αλλάζει το καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών. Θα γίνει αυστηρότερο όσον αφορά στο ποιοι δικαιούνται άδειες και πως αυτές θα χορηγούνται.