​Θραύση κάνει η διαφθορά και στην Υγεία, όπως προκύπτει από την πολυσέλιδη έκθεση για το 2013, του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα ακόμη και θάνατος ασθενούς αποδίδεται στην αντιεπαγγελματική συμπεριφορά επίορκου γιατρού.

Συγκεκριμένα, καρδιοπαθής σε χωριό της Ξάνθης πέθανε, επειδή, ��ύμφωνα με την έρευνα που ακολούθησε, δεν υπήρχε εκείνη την κρίσιμη ώρα γιατρός για να τον περιθάλψει. Όπως διαπιστώθηκε, ο γιατρός που είχε τοποθετηθεί στο τοπικό δημόσιο νοσηλευτήριο, απουσίαζε επί τέσσερα χρόνια από τη βάρδια του, αν και αμειβόταν κανονικά, καθώς εργαζόταν το ίδιο διάστημα σε ιδιωτικ�� κλινική της Ξάνθης.

Τον ξεπέρασε ωστόσο υπάλληλος του ΕΚΑΒ που είχε να πατήσει στη δουλειά του πέντε ολόκληρα χρόνια! Πώς τα κατάφερνε; Με κεράσματα! Βλέπετε, άλλαζε συνεχώς όλο αυτό το διάστημα βάρδια με συναδέλφους του που τον κάλυπταν, καθώς εργαζόταν, χωρίς να φαίνεται, σε κυλικείο της αδελφής του, ακριβώς απέναντι από το ΕΚΑΒ.

Σε άλλη περίπτωση, μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων είχε πολυετή δράση σε κρατικό νοσοκομείο πρωτεύουσας νομού της Ηπείρου. Το εξωφρενικό είναι πως πρόσφατα οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα έκαναν κατάληψη, για να μη γίνει η αξιολόγηση προσωπικού που ζητά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Γιατρός σε ασφαλιστικό φορέα στον Πειραιά είχε υπογράψει συνταγογραφήσεις σε δεκάδες ασφαλισμένους, χωρίς αυτοί να αγοράζουν τα φάρμακα αυτά, ενώ κάποιοι, όπως διαπιστώθηκε, είχαν ήδη αποδημήσει.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις για γέλια και για κλάματα. Σε νησί του βορείου Αιγαίου, εργάτης νεκροταφείου έπαιρνε φακελλάκια από συγγενείς νεκρών, για να συντηρεί τους τάφους και να ανάβει τα καντήλια. Στην Κρήτη εξεταστής οδήγησης έναντι αμοιβής, σε τέσσερις περιπτώσεις χρησιμοποίησε άλλο πρόσωπο ως οδηγό, στη θέση αυτών που έδιναν εξετάσεις για να πάρουν δίπλωμα οδήγησης. Στην Πάτρα υπάλληλος της διεύθυνσης αλλοδαπών ξεπέρασε κάθε ρεκόρ, καθώς έβγαλε παράνομα 2.000 άδειες παραμονής σε μετανάστες.