​Κι όμως το γκράφιτι είναι αρχαία τέχνη και αρκετά διαδεδομένη στην Αρχαία Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύουν ευρήματα αρχαιολογικών ερευνών που πραγματοποιούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Βαθύ της Αστυπάλαιας και οι οποίες έφεραν στο φως μεγάλα φαλλικά σύμβολα, χαραγμένα πάνω σε βράχο.

Ο βράχος με τα… πονηρά σύμβολα βρέθηκε από τον καθηγητή του Πρίνστον, Ανδρέα Βλαχόπουλο, ο οποίος δήλωσε στον βρετανικό Guardian ότι τα γκράφιτι αυτά χρονολογούνται στον 5ο – 6ο αιώνα π.Χ, μιλούν για την ερωτική πράξη και δεν περιγράφουν απλώς την σεξουαλική επιθυμία.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βλαχόπουλο, η μία από τις πιπεράτες επιγραφές αναφέρει:

graffiti.jpg

«Ο Νικασίτιμος συνουσιαζόταν με τον Τιμίονα».

Ο βράχος βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου, σε ένα βραχώδες ύψωμα με θέα στον κόλπο του Βαθύ, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού και πολύ πιθανόν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους εκεί να υπήρχε φρουραρχείο στρατιωτών.

Στην ίδια περιοχή μάλιστα, λίγο πιο κάτω, βρέθηκαν χαραγμένα, άλλα δύο ανδρικά μόρια, που σύμφωνα με τον δρ. Βλαχόπουλο υπαινίσσονται παρόμοια ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.

«Το γκράφιτι δεν είναι απλά το πιο πρώιμο που έχει εντοπιστεί. Αλλά χρησιμοποιώντας το ρήμα σε εξακολουθητικό παρελθοντικό χρόνο, ξεκάθαρα λέει ότι αυτοί οι δύο άνδρες έκαναν έρωτα για μεγάλη περίοδο, δίνοντας έμφαση στην ερωτική πράξη με έναν τρόπο που είναι ασυνήθιστος στην ερωτική τέχνη», δήλωσε ο δρ. Βλαχόπουλος στον Guardian.