Πρώτη δημοσίευση: 09:02

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις». Έτσι απαντούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο έκρινε παράνομη την απεργία των εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή της.

Στο μέτ��ο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων της ΔΕΗ και σε επίταξη των υπηρεσιών τους προχωρά η κυβέρνηση, μετά την απόφασή τους να μην εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Όπως σημείωσε, «μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικ�� σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους».

«Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη εγκρίνει τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης είχε προαναγγείλει την επιστράτευση διαβεβαιώνοντα�� ότι «ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αρχίσουν να επιδίδονται τα φύλλα επιστράτευσης σε περίπου 19.000 εργαζόμενους της ΔΕΗ, σε περίπτωση που η ΓΕΝΟΠ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους. Είμαστε έτοιμοι για όλα».

Από την άλλη πλευρά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι απεργοί της ΔΕΗ δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης σήμερα Σάββατο.