​Το’ παν και το’ καναν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και ήδη κατέβηκαν οι διακόπτες σε 13 θερμοηλεκτρικές Μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 2.700 MW, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την «Μικρή ΔΕΗ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής θα προχωρούν σε κυλιόμενες περικοπές της ηλεκτροδότησης, ανάλογα με την ζήτηση.

Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί το ακριβές πρόγραμμα των διακοπών ρεύματος, ενώ σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της ΔΕΔΔΗΕ, Μελίνα Καλαμπόκα, που μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega, η διάρκεια των διακοπών αυτών θα είναι 30 λεπτά έως μία ώρα.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος», Γ. Αδαμίδης, δήλωσε από την πλευρά του στον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA Fm ότι περισσότερες από τις μισές μονάδες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, όμως οι διακοπές ρεύματος θα είναι μικρής διάρκειας.

Όπως έγραψε νωρίτερα το star.gr, o ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

Οι καταναλωτές επίσης δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

Όσον αφορά στα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφω��α που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

Στο δρόμο η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ

Συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας στις 19:00 το απόγευμα, ενώ από το πρωί αρκετοί βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί.

Κινητοποιήσεις όμως έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι και σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ, στα υδροηλεκτρικά έργα Πολυφύτου, Σφηκιάς, Εδεσσαίου και Άγρα, στον ��ΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.