Από τα μεσάνυχτα έχουν ξεκινήσει οι ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος, καθώς όπως σας έχει ήδη γράψει το star.gr, Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αρχίζει απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Έτσι από σήμερα το πρωί, αναμένεται να υπάρξουν σε πολλές περιοχές της χώρας ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), σε ανακοίνωσή του, δεν αναφέρει το χρονικό διάστημα που θα υπάρξουν διακοπές, τονίζει όμως πως θα γίνουν με… δίκαιο τρόπο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές.

Εξαίρεση, αποτελούν κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, όπως νοσοκομεία κ.τ.λ.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει πως οι διακοπές αυτές θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής / ζήτησης και το συνολικό ύψος (MW) και η διάρκειά τους θα καθορισθεί, για την ηπειρωτική χώρα, από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει επίσης σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, εφόσον υπάρξει μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων τους.

ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ, ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Την ίδια στιγμή όπως σας έχουμε ήδη γράψει από το star.gr, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο με ο,τι και αν αυτό συνεπάγεται, έχοντας καταστρώσει επιχειρησιακό σχέδιο για να αντιμετωπιστούν «έκνομες ενέργειες» που θα θέσουν σε κίνδυνο την τουριστική σεζόν, και την ελληνική οικονομία.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών, συλλήψεων μέχρι και απολύσεων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ:

O ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

• Παράλ��ηλα, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

• Οι καταναλωτές επίσης δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

Όσον αφορά στα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.