​Στα χέρια της αστυνομίας είναι πέντε άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, τα οποία κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο συνταξιούχοι ναυτικοί, 67 και 52 ετών, μια 42χρονη τραπεζική υπάλληλος, ένας 50χρονος Αρχιφύλακας και ένας 50χρονος απόστρατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.

02072014deymetanastes002.jpg
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτή��α για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, για παραβάσεις της νομοθεσίας για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Την ίδια στιγμή αναζητούνται 2 Σύριοι, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

02072014deymetanastes007.jpg
Το κόλπο και οι «ρόλοι»

Οι συλληφθέντες μετέφεραν με σκάφη παράνομους μετανάστες από την Τουρκία. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας λεωφορεία και φορτηγά τους οδηγούσαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ή σε χώρες της Ευρώπης.

Για κάθε μετανάστη η εγκληματική οργάνωση πληρωνόταν το ποσό των 2.000 - 3.000 ευρώ.

02072014deymetanastes001.jpg
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 52χρονος ναυτικός είχε τον «ρόλο» του κεντρικού οργανωτή και ενεργούσε κατ' εντολή του 67χρονου, που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της σπείρας.

Ο Αρχιφύλακας ήταν ο επικεφαλής για τις μετακινήσεις των μεταναστών στη χώρα ενώ απόστρατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος ενημέρωνε σχετικά με τους ελέγχους και τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος.

02072014deymetanastes006.jpg
Οι Σύριοι, οι οποίοι αναζητούνται ήταν οι οδηγοί των σκαφών που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για την διακίνηση των παράνομων μεταναστών.