​Πανωλεθρία… Αυτή είναι η λέξη με την οποία περιγράφουν οι ΕΛΜΕ τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Α΄ Λυκείου στις οποίες εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, αφού στη Θεσσαλονίκη εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των μετεξεταστέων.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από τα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, από τους 4.162 μαθητές μετεξεταστέοι έχουν μείνει 1.053 μαθητές, ενώ πέρσι που δεν είχε εφαρμοστεί το σύστημα με την Τράπεζα Θεμάτων επανεξετάστηκαν τον Σεπτέμβριο μόνο 173 μαθητές.

Αποθαρρυντικά είναι όμως τα στοιχεία και για την ανατολική Θεσσαλονίκη, αφού σύμφωνα με εκπρόσωπο της Α΄ ΕΛΜΕ, το 20% - 30% των μαθητών έμεινε στην ίδια τάξη, ενώ πέρσι το ποσοστό ήταν μόλις 3%.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς παρατηρείται αύξηση 15% στην κίνηση των φροντιστηρίων από μαθητές της Α΄ Λυκείου, ενώ από το νέο σύστημα πλήττονται κυρίως παιδιά αγροτικών οικογενειών, όπου το ποσοστό μετεξεταστέων είναι μεγαλύτερο.

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ ζητούν την κατάργηση του νόμου, όπως επίσης να περάσουν οι μετεξεταστέοι μαθητές με το παλιό σύστημα. Ζητούν ακόμα ενίσχυση της διδασκαλίας και πρόσληψη προσωπικού, ενώ την Πέμπτη, στις 13:00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.