​Επίθεση δέχθηκε από νεαρούς στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στέλεχος του Ποταμιού, Νίκος Μαραντζίδης.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βαλκανίων, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών βρισκόταν σε καφέ μαζί με φοιτητή του, όταν τρεις νεαροί, τον πλησίασαν και τον ρώτησαν «αν είναι εκείνος που γράφει άρθρα κατά της αριστεράς».

Στην απάντηση του κ. Μαραντζίδη ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συζητήσουν οποιαδήποτε διαφωνία τους, ο ένας από τους τρεις, τού επετέθη με γροθιά στο κεφάλι για να «συνεχίσουν» οι άλλοι δύο να τον κλωτσούν στο κεφάλι και στο σώμα, όταν ο καθηγητής έπεσε στο δάπεδο.

Το επεισόδιο έληξε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με τους τρεις νεαρούς να διαφεύγουν τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση και τον κ. Μαραντζίδη να μεταβαίνει με κακώσεις στο νοσοκομείο.

Ο ίδιος μίλησε στον ΣΚΑΪ και περιέγραψε καρέ-καρέ όλα όσα έγιναν με κάθε λεπτομέρεια.

«Τρία παιδιά 20 χρόνων χτυπούσαν τον πατέρα τους εν ψυχρώ (...) εν ψυχρώ επίθεση, νεαρά παιδιά που θα ήταν αξιοθρήνητοι αν δεν ήταν επικίνδυνοι, δεν με αναγνώρισαν, πήγαν στον φοιτητή μου πρώτα. Φορούσαν μαύρα, τους πέρασα για χρυσαυγίτες είπα ‘ωχ μπλέξαμε’, στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν του αντιεξουσιαστικου χώρου επειδή ο ένας από τους τρεις είπε ‘τι είναι αυτά που γράφεις για όλα φταίει η αριστερά���; Τότε κατάλαβα είναι η άλλη πλευρά» δήλωσε, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι τα παιδιά αυτά τα έστειλε κάποιος επειδή ενοχλούν οι απόψεις του για την αριστερά.

«Πες μας ρε τις απόψεις σου, μιλά με το καλό θα σε κάνουμε να μιλήσεις με το άγριο» μού είπαν, έχουν τα παιδιά έμφυτο το χάρισμα της ανάκρισης... Τούς είπα ότι «ήρθατε ως ανακριτές, μού απάντησαν ‘σταματά να ειρωνεύεσαι’ και μετά άρχισαν οι κλωτσιές». ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχω μώλωπες από μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι, κρατήθηκα στο τραπέζι έχασα την ισορροπία μου» πρόσθεσε ο κ. Μαραντζίδης.

«Η επίθεση που δέχθηκα επιβεβαιώνει την άποψη της Χάνα Άρεντ για την κοινοτοπία του απόλυτου κακού. Δεν ήταν τίποτε τρομεροί... Έλεγαν ασυναρτησίες» σημείωσε ο καθηγητής. «Οι άνθρωποι που υποστηρίζουμε την ελευθέρια και το νόμο είμαστε η πλειοψηφία, αλλά δεν έχουμε την αίσθηση του ακτιβισμού που έχουν οι μειοψηφίες» επισήμανε.

«Συνειδητοποίησα τη βασική διάκριση ανάμεσα στο ένα άκρο που έχει μπότες και το άλλο άκρο που έχει ελβιέλες, είναι πιο μαλακές για το κεφάλι» πρόσθεσε θέλοντας να αστειευτεί.

Το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε την πράξη αυτή των νεαρών και εξέδωσε ανακοίνωση:

«Η βίαιη επίθεση κατά του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, που προφανώς καταδικάζουμε απερίφραστα, δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει η απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής βίας. Οποιαδήποτε χρήση ή απειλή χρήσης βίας, ανεξαρτήτως των δήθεν ιδεολογικών προσχημάτων της, συντελεί στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας».