Τέλος η αγωνία και για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων καθώς σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Γύρω στις 13:00 οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Οι βαθμοί θα αναρτηθούν επίσης στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

Στα μέσα της εβδομάδας θα δοθούν οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων. Οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι την Παρασκευή 4/7 να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες.

Από την Πέμπτη 3/7 ως τη Δευτέρα 14/7 όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό το��ς δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://exams.it.minedu.gov.gr.

Τι δείχνουν οι βαθμολογίες για τις βάσεις

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για τις βάσεις φέτος θυμίζουν "τρενάκι του λούνα πάρκ" καθώς πολλά δημοσιεύματα τις ήθελαν άλλοτε να πέφτουν και άλλοτε να ανεβαίνουν.

Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιών δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα οι βάσεις να μείνουν στάσιμες ή ακόμα και να ακολουθήσουν πτωτική πορεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείονται εκπλήξεις με μικρή άνοδο σε ορισμένες περιφερειακές σχολές εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που θα υπάρχει από τρίτεκνους και πολύτεκνους, οι οποίοι θα μπορούν στη συνέχεια να μετεγγραφούν σε ιδρύματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Βέβαια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των βάσεων θα υπάρχει τις επόμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων από το υπουργείο Παιδείας.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι τάσεις ανά επιστημονικό πεδίο είναι οι εξής:

1ο ΠΕΔΙΟ

Συγκράτηση των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα (Νομικά, Ψυχολογίας) και οριακή άνοδος στις σχολές Κοινωνιολογίας, Φιλολογίας, λόγω συσσώρευσης υποψηφίων στις αντίστοιχες βαθμολογικές κλίμακες. Στο συγκεκριμένο πεδίο παρά τις αρχικές προβλέψεις για καλύτερες επιδόσεις στα περισσότερα μαθήματα των υποψηφίων στη θεωρητική κατεύθυνση, φαίνεται ότι σημειώνεται μικρή ανατροπή των δεδομένων. Και αυτό διότι οι βαθμολογίες στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι χειρότερες από πέρυσι.

2ο και 4ο ΠΕΔΙΟ

Αναμένεται οριακή πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικά τμήματα και φυσικομαθηματικές σχολές εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Μαθηματικά, Φυσική). Σε ορισμένα επαρχιακά τμήματα, τόσο υψηλόβαθμα όσο και μεσαίων βαθμολογιών μπορεί να κινηθούν στα περσινά επίπεδα ή και να σημειωθεί μικρή άνοδος. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή υποχώρηση των βάσεων σε σχολές Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και σε σειρά τμημάτων των ΤΕΙ. Στις φυσικομαθηματικές σχολές η πτώση των βάσεων δε φαίνεται πως θα είναι μεγάλη και θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά τους.

3ο ΠΕΔΙΟ

Καθοδική αναμένεται να είναι η τροχιά των βάσεων στα περιζήτητα τμήματα (Ιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό), όπως και στα τμήματα των τεχνολογικών τμημάτων (φυσικοθεραπείας, μαιευτικής). Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι επιδόσεις στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία, Χημεία) είναι χειρότερες από τις περσινές, γεγονός που πιέζει τις βάζεις προς τα κάτω.

5ο ΠΕΔΙΟ

Μπορεί οι επιδόσεις να εμφανίζονται καλύτερες από πέρυσι στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας), ωστόσο φαίνεται ότι οι βάσεις σε πολλές περιπτώσεις θα πέσουν καθώς τις φετινές θέσεις διεκδικούν λιγότεροι υποψήφιοι. Έτσι, όσοι στοχεύουν σε τμήματα όπως Οικονομικών Επιστημών, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα χρειαστούν λιγότερα μόρια για να περάσουν. Η πτώση πάντως δε θα είναι μεγάλη.