Αλλαγές έρχονται από φέτος στα κριτήρια των μετεγγραφών των φοιτητών σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας.

Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση των πρυτάνεων, οι οποίοι προβάλλουν ως βασικό επιχείρημα ότι ενδεχομένως να επαναληφθεί αυτό που συνέβαινε και παλαιότερα, όταν λόγω των μετεγγραφών, άδειαζαν τα περιφερειακά ιδρύματα και γέμιζαν ασφυκτικά οι Σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τονίζουν μάλιστα σε ψήφισμά τους που εξέδωσαν κατά την διάρκεια της έκτακτης συνόδου τους στην Ρόδο, ότι «οποιαδήποτε ρύθμιση περί μετεγγραφών δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή αξιοπιστία και ποιότητα των σπουδών. Οι μετεγγραφές σε συνδυασμό με τον αυθαίρετο ορισμό του αριθμού των εισακτέων από το υπουργείο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των ιδρυμάτων, θέτουν εκτός ελέγχου των διοικήσεων των πανεπιστημίων την ποιότητα των ακαδημαϊκών λειτουργιών».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στη διεύρυνση των δικαιούχων για μετεγγραφές στα ΑΕΙ, και την αδυναμία των ιδρυμάτων να τις καλύψουν είπε με νόημα σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ότι «η αδυναμία οφείλεται και στην έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων».

«Σήμερα θα δώσουμε τις κατά το δυνατόν καλύτερες λύσεις. Ο νόμος λέει ότι θα αποφασίζουν τα ιδρύματα για τις μετεγγραφές. Δεν προσπαθούμε να πετάξουμε το μπαλάκι. Δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτε άλλο είναι η εποχή της μεγάλης δυσκολίας» διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας «πως μας απειλεί η διαφθορά», εννοώντας τις μετεγγραφές μαϊμού.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε πως την Τρίτη ανοίγουν οι σχολές στο ΕΜΠ και δεν θα χαθεί το εξάμηνο.

«Μόνο σε πόλεμο κλείνουν αυτά τα ιδρύματα, και πολλές φορές ούτε σε πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Παιδείας έχει συνάντηση με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή για την επίλυση του ζητήματος για τα κριτήρια των μετεγγραφών.

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργεί�� Παιδείας σύμφωνα με το «Έθνος» είναι οι εξής:

Το οικογενειακό εισοδηματικό όριο για τη διεκδίκηση μετεγγραφής θα ανέλθει στα 24.000 ευρώ.

Θα υπάρχει μέριμνα για αδέλφια φοιτητές, ώστε να σπουδάζουν στην ίδια πόλη.

Προωθείται ανταλλαγή φοιτητών από ίδρυμα σε ίδρυμα.

Οι μετεγγραφές θα ολοκληρώνονται στις αρχή του ακαδημαϊκού έτους.

Η τελική επιλογή θα γίνεται από τα ίδια τα Ιδρύματα, ανάλογα με τον αριθμό των επιπλέον φοιτητών που θα μπορούν να επιλέξουν.

Για την Τράπεζα Θεμάτων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών μέτρων όσον αφορά την Τράπεζα Θεμάτων, μετά τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων της Α' Λυκείου από τα σχολεία της Επικράτειας, άφησε το πρωί της Δευτέρας ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως ο θεσμός δεν θα καταργηθεί.

«Δεν πρόκειται να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων ...Η Τράπεζα θεμάτων είναι θεσμός κοινωνικά ευαίσθητος» τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως το τι θα γίνει μελλοντικά με αυτό το θέμα θα καθοριστεί από τις εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

«Αν η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων μας δείξει οριζόντια αποτυχία στην Α’ λυκείου είναι επιβεβλημένο να παρέμβουμε υπέρ της ορθής εφαρμογής του μέτρου» διευκρίνισε.