Για τρίτη μέρα μαίνεται η φωτιά στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, με τους ισχυρούς βοριάδες που «σαρώνουν» σήμερα όλη τη χώρα να προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις, αλλά και κίνδυνο εκδήλωσης νέων πυρκαγιών!

Στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα

Η περίμετρος της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης μεταξύ των περιοχών Μούζι - Μαλεσίνα - Λάρυμνα - Μαρτίνο, είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι «παλεύουν» και με τους ανέμους.

Στην περιοχή ε��ιχειρούν 58 πυροσβέστες, 53 άτομα πεζοπόρο, 4 βυτιοφόρα, 2 αεροσκάφη και 25 οχήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι φλόγες έχουν «καταπιεί» πάνω από 20.000 στρέμματα, ενώ έχουν φτάσει πολλές φορές σε απόσταση αναπνοής από σπίτια της περιοχής. Επίσης, μεταξύ της καμένης έκτασης, είναι και το δάσος που μόλις είχε αρχίσει να «ξαναγεννιέται» μέσω αναδάσωσης μετά από προηγούμενη πυρκαγιά.

Ισχυροί βοριάδες «σαρώνουν» την χώρα

Μπορεί ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών να υποχωρεί ανακουφίζοντάς μας από την ζέστη, ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν άλλα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι βοριάδες θα πνέουν από 3 έως 5 μποφόρ, ενώ τοπικά θα «πιάσουν» τα 7 και στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο θα είναι σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Λόγω και των μποφόρ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στις εξής περιοχές: Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και νότια Βοιωτία.

Ήδη, έχουν ενημερωθεί για να είναι σε ετοιμότητα οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ η Γενική Γραμματεία παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών).