​Φαίνεται απίστευτο! Την ώρα που άλλοι εργαζόμενοι, και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, πλήρωναν τις συνέπειες της κρίσης κι έμεναν στο δρόμο, οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας από το 2012 αμείβονται 20 πλασματικές υπερωρίες κάθε μήνα, είτε έρχονται στην εργασία τους, είτε κάνουν κοπάνα!... Και μάλιστα εν γνώσει και σε συμφωνία με τον πρώην υπουργό που ήθελε απλώς ...εργασιακή ειρήνη.

«Είμαστε οι χειρότερα εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Έχουμε απώλεια μισθού 50%. Μιλάμε για 20 ώρες υπερωρίες πλασματικά», δήλωσε στο Star, ο Κ. Κοτζαμπασάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας.

Όμως μια έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στις 9 Απριλίου του '13 έφερε στο φως ότι σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας όχι μόνο δεν δικαιολογούν τις υπερωρίες τους, αλλά είναι και κοπανατζήδες.

Σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε 91 εργαζόμενους, σε σύνολο 1.076, διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν οι 19, από τους οποίους οι 4 δεν είχαν καν λάβει άδεια. Ενώ από τους 72 που πήγαν στη δουλειά, 43 ήρθαν με καθυστέρηση, 7 δεν χτύπησαν καν κάρτα και μόνο 22 προσήλθαν κανονικά!

Μετά από αυτό, οι ελεγκτές ζήτησαν να εξετάσουν τις καρτέλες όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας σε βάθος ενός έτους. Τι διαπίστωσαν;

Ότι το 43% όχι μόνο δεν έκανε υπερωρίες, αλλά δούλευε λιγότερο από το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας. Μάλιστα το 6,8% των εργαζομένων εμφάνιζε έλλειμμα εργασίας από 8 ώρες και πάνω το μήνα, χωρίς να μπορεί να το δικαιολογήσει!

Για όλα αυτά, φταίνε οι απεργίες στα... μέσα μεταφοράς, ισχυρίζεται ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο πρόεδρος των εργαζομένων!

«Υπήρξαν κάποιες παρατυπίες. Ήταν προβληματική περίοδος με απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς κι έπαιρναν άδεια όσοι είχαν πρόβλημα πρόσβασης», είπε ο κ. Κοτζαμπασάκης.

Στην αναφορά τους, οι ελεγκτές του Δημοσίου ζήτησαν όχι μόνο να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους κοπανατζήδες, αλλά να επιστραφούν αναδρομικά από το 2012 οι υπερωρίες που δεν δικαιολογούνταν. Οι υπάλληλοι εκβίασαν με κινητοποιήσεις την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα ο τότε υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, να διατάξει μεν ΕΔΕ, αλλά να ζητήσει να παύσει ο έλεγχος επικαλούμενος... εξαιρετικούς λόγους γενικότερου συμφέροντος!

«Η διενέργειά του πιθανολογείται σφόδρα να διαταράξει σοβαρά την εργασιακή ειρήνη σε μια δύσκολη περίοδο, ενόψει της προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Κρίνεται σκόπιμο για τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών όπως αναστείλει κάθε ενέργεια περικοπής αποδοχών για μη παρασχεθείσα εργασία», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Στενοί συνεργάτες του κυρίου Αρβανιτόπουλου έριξαν πάντως το μπαλάκι στον Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας στο Star, ότι τώρα που τελείωσαν οι εξετάσεις, η ΕΔΕ μπορεί να συνεχιστεί.