​Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος της Ημαθ��ας για υπεξαίρεση χρημάτων από τα ταμεία του δήμου. Μάλιστα μεταξύ αυτών ήταν και χρήματα από χορηγία του ΟΠΑΠ, στην μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.

Ο λόγος για τον Ελευθέριο Βαλαβάνη, που διετέλεσε δήμαρχος από το 2003 έως το 2006 στον άλλοτε δήμο Αποστόλου Παύλου. Πάντως στην απολογία του, αρνήθηκε την υπεξαίρεση, υποστηρίζοντας ότι έγιναν εξωλογιστικές πληρωμές που αφορούσαν μισθοδοσίες υπαλλήλων και πληρωμές εργολάβων.

Σε κάθειρξη 10 ετών καταδικάστηκε και ο πρώην ταμίας του ίδιου δήμου ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος μέχρι το Εφετείο. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν είχε τις στοιχειώδεις γνώσεις για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, τονίζοντας ότι είχε ζητήσει κατ' επανάληψη από τον τότε δήμαρχο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, αίτημα όμως που ουδέποτε έγινε δεκτό.

Οι δύο άνδρες, που κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση σε βάρος ΟΤΑ, κατηγορούνταν ότι άφησαν «τρύπα» ύψους 1,3 εκατ. ευρώ χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την απώλειά τους.

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση

Ο δήμαρχος που διαδέχθηκε τον κύριο Βαλαβάνη έκανε καταγγελία. Ακολούθησε διαχειριστικός έλεγχος που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2009 και από τον οποίο διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης.

Ανάμεσα στα χρήματα που χάθηκαν περιλαμβάνεται επιχορήγηση που έλαβε ο δήμος Αποστόλου Παύλου από τον ΟΠΑΠ, ύψους 400.000 ευρώ, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα των μαθητών από το Μακροχώρι Ημαθίας. Τα χρήματα αυτά είχαν δοθεί για τη βελτίωση αθλητικών υποδομών στην Κουλούρα Ημαθίας (100.000 ευρώ) και την κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου στο Μακροχώρι (300.000 ευρώ).

Όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές, το δεύτερο έργο δεν έγινε ποτέ και το ποσό δεν βρέθηκε στα δημοτικά ταμεία, ενώ τα χρήματα για το πρώτο δεν δόθηκαν στον εργολήπτη.