​«Μου νοίκιασαν ένα διαμέρισμα και «εργαζόμουν» σε έναν οίκο ανοχής στο Μεταξουργείο, όπου σε 16 ώρες μπορεί να πήγαινα με 100 άνδρες. Οι μόνοι άνθρωποι που έβλεπα ήταν η προαγωγός και ο οδηγός που με πηγαινοέφερνε. Με τρομοκρατούσαν ότι αν φύγω θα μιλήσουν στην οικογένειά μου και απειλούσαν ότι θα τους κάνουν κακό», λέει η Όλγα από τη Σιβηρία.

Αυτή είναι η μαρτυρ��α ενός θύματος εμπορίας ανθρώπων (trafficking) από τις χιλιάδες περιπτώσεις εκμετάλλευσης συνανθρώπων μας με σκοπό τον προσπορισμό κέρδους από επιτήδειους.

Καθώς το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (trafficking in human beings) αποτελεί πλέον στις μέρες μας το τρίτο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων, το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΠΑΔ) οργανώνουν ενημερωτική εκστρατεία πανελλήνιας εμβέλειας με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων και την ενημέρωσή τους για το φαινόμενο του trafficking. Η εκστρατεία ενημέρωσης των ξεκίνησε στις 13/05/2014 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30/06/2014.

Η εμπορία ανθρώπων είναι μια σύγχρονη μορφή δουλείας. Πρόκειται για ένα σοβαρό έγκλημα που συνεπάγεται τη βάναυση και διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα προορισμού και διέλευσης θυμάτων εμπορίας ανθρώπων που εισέρχονται στην Ε.Ε. Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 1.000 κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών, είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα, που αποτελεί τη βασική έκφανση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων.

Το trafficking σε αριθμούς:
• 27.000.000 σύγχρονοι δούλοι
• 20.900.000 θύματα καταναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης
• 14.200.000 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης σε τομείς όπως οι αγροτικές καλλιέργειες, οι κατασκευές, η οικιακή εργασία και η βιομηχανική παραγωγή
• 4.500.000 θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης
• 5.500.000 παιδιά θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση ή μαύρη εργασία
• 127 χώρες προέλευσης θυμάτων σεξουαλικού trafficking – 137 χώρες προορισμού
• Μόνο 40.000 θύματα αναγνωρίστηκαν το 2013 σε παγκόσμιο επίπεδο
• Μόνο 1-2% των θυμάτων καταφέρνουν να αποδράσουν από τους εκμεταλλευτές τους

Δείτε το τηλεοπτικό μήνυμα της καμπάνιας...