Ελεύθερος αφέθηκε ο Σπύρος Μεταξάς, δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο εταιρειών και μόνιμος κάτοικος Ελβετίας μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς για σκέλη της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που έχουν συντάξει σε βάρος του οι ειδικοί ανακριτές Διαφθοράς, ο δικηγόρος εμπλέκεται σε απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών, προερχόμενα από παράνομες αμοιβές του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, μέσω της δημιουργίας και διοχέτευσής τους σε σύστημα εξωχώριων εταιρειών.

Ο κ. Μεταξάς απολογήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, Σπύρο Γεωργουλέα και Βασιλική Μπράτη για νομιμοποίηση 1,4 εκατ. ευρώ από τις μίζες των υποβρυχίων, για αντίστοιχη κατηγορία που αφορά την αγορά 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων για «ξέπλυμα» ποσού 1,7 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τις αγορές 16 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων και 4 αερομεταφερόμενων συστημάτων Ericsson Microwave System. Για την τελευταία υπόθεση στον δικηγόρο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Ο κ. Μεταξάς κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και όλα όσα του καταλογίζει ο συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση Αντώνης Κάντας και υποστηρίζει πως ενήργησε στο πλαίσιο της νομιμότητας και όσων προβλέπονται για την σύσταση εταιρειών αλλά και κατ’ εφαρμογή της Ελβετικής Πράξης για το Ξέπλυμα Χρήματος (Anti-Money Laundering Act-ALMA).

Ο κ. Μεταξάς στο απολογητικό υπόμνημά του χαρακτηρίζει τον Αντώνη Κάντα ως «μετανοούσα Μαγδαληνή που έχει την ψευδαίσθηση ότι, εφευρίσκοντας εξιλαστήρια θύματα για να μετακυλήσει τις ευθύνες του, και δηλώνοντας ότι τάχα ήμουν κοινωνός των παράνομων ενεργειών του και αρωγός στον εγκληματικό σχεδιασμό του, θα τύχει μεγαλύτερης “συμπάθειας” από τις δικαστικές αρχές, θα αποχρωματίσει τη δική του τεράστια ποινική ευθύνη και θα μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη μελλοντική ποινική αντιμετώπιση. Το τέχνασμά του γνωστό και φθηνό…»

Κατηγορεί επίσης των προσωρινά κρατούμενο, πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών ότι εφευρίσκει «εξιλαστήρια θύματα» για να «μετακυλήσει τις ευθύνες του».