���Ανατροπή στην ανατροπή ως προς την αιτία θανάτου του 20χρονου Μιχάλη Φουντουλάκη, ο οποίος εξέπνευσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων στις 30 Μαΐου μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία και με συμπτώματα λεπτοσπείρωσης επειδή άγγιξε ποντίκι!

Οι εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες είχαν σταλεί σε διάφορα κέντρα επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα εξετάσεων που είχαν γίνει και στο Νοσοκομείο Χανίων και έδειχναν ότι ο άτυχος νεαρός δεν είχε προσβληθεί από τη νόσο.

Από τι πέθανε όμως ο Μιχάλης; Μπορεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αποκλείσουν με βεβαιότητα ως αιτία θανάτου την λεπτοσπείρωση ή απλά δημιουργούν ένα θολό τοπίο ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξέπνευσε στη ΜΕΘ ο 20χρονος;

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων κ. Αρχοντάκη, το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν αρνητικά δεν σημαίνει ότι η αιτία θανάτου δεν ήταν η λεπτοσπείρωση.

Ο κ. Αρχοντάκης διευκρίνισε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αξιολογηθεί καθώς, για τη συγκεκριμένη εξέταση θα έπρεπε ο νεαρός να έχει παραμείνει στη ζωή αφότου νόσησε για περίπου 15-20 ημέρες.

Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν λέει τίποτα σε αυτήν την περίπτωση καθώς ο Μιχάλης μέσα σε δύο ημέρες από την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο Χανίων εξέπνευσε λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του και έτσι το διάστημα που θα απαιτούνταν ώστε να φαν��ί η λεπτοσπείρωση σε εξετάσεις δεν ήταν αρκετό.

Όπως εξήγησε ο κ. Αρχοντάκης, το παιδί εμφάνισε τα κλινικά συμπτώματα της νόσου και του εδόθη η κατάλληλη θεραπεία για αυτές τις περιπτώσεις, όμως εργαστηριακά δεν τεκμηριώθηκε ότι έπασχε από λεπτοσπείρωση.

Το γεγονός δε ότι ο Μιχάλης είχε συνείδηση και δεν έπεσε σε κώμα, έκανε τους γιατρούς να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μηνιγγίτιδας, που παρουσιάζει στα αρχικά στάδια ορισμένα κοινά συμπτώματα με αυτά της λεπτοσπείρωσης.

Εν τω μεταξύ ότι εξετάσεις ήταν να γίνουν για να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του νεαρού έχουν γίνει, και δεν περιμένουμε κάτι νεότερο.