​Κύκλωμα έκδοσης πλαστών εγγυητικών επιστολών εξαρθρώθηκε απ�� τον οικονομικό εισαγγελέα μετά από καταγγελία του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπίστωσαν ότι στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων ένταξης επιχειρηματικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο εκδίδονταν πλαστές εγγυητικές επιστολές, καταρχήν για λογαριασμό γραφείων του εξωτερικού και εν συνεχεία για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών κυρίως από την Αγγλία, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας η έρευνα διήρκησε έξι μήνες για να καταφέρει να ξεσκεπάσει τα δύο κυκλώματα που εξέδιδαν τις πλαστές εγγυητικές σε εταιρείες και ενδι��φερόμενους ιδιώτες που ήθελαν να πάρουν χρήματα από τα επενδυτικά προγράμματα.

Συγκεκριμένα οι επιτήδειοι είχαν συστήσει δύο κυκλώματα αποτελούμενα από έξι εταιρείες που δρούσαν είτε οργανωμένα, είτε μεμονωμένα. Πλησίαζαν λοιπόν τους υποψήφιους επενδυτές και αφού τους ζητούσαν μίζα, τους εξασφάλιζαν πλαστές ή μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές από τράπεζες του εξωτερικού.

Οι εγγυητικές επιστολές - «μαϊμού» αφορούσαν συνολικές επενδύσεις περίπου 70 εκατ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ύψους 18 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ακριβής εικόνα είναι συγκεχυμένη καθώς ένα από τα γραφεία που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση έχει εκδώσει εγγυητικές ύψους 30 εκατ. ευρώ.

O κ. Μηταράκης δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου συνέβαλαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος και δεν έχει συμμετοχή σε αυτό υπάλληλος του υπουργείου, ενώ η πρώτη καταγγελία, από τον υφυπουργό, είχε γίνει στον οικονομικό εισαγγελέα τον Δεκέμβριο και προστίθενται στοιχεία σε αυτήν μέχρι και πρόσφατα.

Όπως είπε ο υφυπουργός, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος όλων των εγγυητικών επιστολών από το υπουργείο Ανάπτυξης με αφορμή τον εντοπισμό του κυκλώματος ενώ μέχρι τώρα διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση που να έχει εισπράξει λεφτά επενδυτής που να εμπλέκεται στην υπόθεση για έργα από τον αναπτυξιακό νόμο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία είναι 40.000 σελίδων.