​Στο λόφο της Πνύκας, με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, έγινε η τελετή έναρξης της 54ης Συνόδου για Νέου�� Μετέχοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Το μήνυμα της συνεργασίας μεταξύ των λαών για την διάδοση των ολυμπιακών ιδεών ήταν διάχυτο στην εκδήλωση, στην οποία απονεμήθηκε ειδική, τιμητική διάκριση στην Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Μεχριμπάν Αλίγιεβα για την προσφορά της στην υλοποίηση των στόχων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος δήλωσε: «Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να ευχαριστήσουμε ένα μεγάλο δωρητή της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Την πρώτη κυρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Μεχριμπάν Αλίγιεβα, που με την ευαισθησία που τη διακρίνει πάνω σε Ολυμπιακά θέματα, στάθηκε δίπλα μας με μια σημαντική συνεισφορά στο έργο μας».

Η Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Μεχριμπάν Αλίγιεβα είπε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βραβεύομαι από τη ΔΟΑ και να λαμβάνω αυτό το τιμητικό βραβείο, εδώ στην αρχαία ελληνική γη. Είναι ευχαρίστηση μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα, να παίρνω μέρος σε αυτή την υπέροχη εκδήλωση μαζί με όλους εσάς».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του.

Η κυρία Αλίγιεβ�� είναι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των πρώτων ευρωπαϊκών αγώνων που θα διεξαχθούν στο Μπακού το 2015 και μίλησε για την πολιτική της χώρας της σε σχέση με τα ολυμπιακά ιδεώδη!

Η κυρία Μεχριμπάν Αλίγιεβα είπε: «Σήμερα το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα δραστήριο μέλος του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος. Η εξέλιξη των αθλημάτων, η διάδοση των ολυμπιακών αξιών και ιδανικών είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής της χώρας μας».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Τασούλας δήλωσε: «Εδώ στο λόφο της Ακρόπολης όπου οι ρητορικές ικανότητες εκφράστηκαν πριν από 2.500 χρόνια, θέλω να βραβεύσω λεκτικά την Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για τις εξαιρετικές ρητορικές της ικανότητες, τις οποίες όλοι απολαύσαμε. Συγχαρητήρια!»

Στην εκδήλωση απονεμήθηκ��ν επίσης τιμητικές διακρίσεις στον κύριο Πίτερ Τάλμπεργκ από τη Φινλανδία και τον καθηγητή Τζιμ Πάρρυ από τη Μεγάλη Βρετάνια για την στήριξή τους στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

Την 54η σύνοδο θα παρακολουθήσουν φέτος 200 συμμετέχοντες από 96 χώρες στην καρδιά του Ολυμπισμού, την αρχαία Ολυμπία.