​Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη για τα αποτελέσματα των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούν εδώ και δύο χρόνια σε έξι πόλεις στην Ελλάδα, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά και τις προοπτικές για την επόμενη διετία.

Ακόμα συζητήθηκαν οι νέες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στη Συνέντευξη, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Ευαγγελάτος, απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος κ. Αναστάσιος Βρεττός και μίλησε ο Γεν. Διευθυντής κ. Γιώργος Πρωτόπαπας, ο Διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Υπεύθυνος των Κέντρων Στήριξης κ. Στέργιος Σιφνιός, καθώς και η Αν. Διοικητική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κα Λένια Βλαβιανού.

Αυτό που ανακοινώθηκε στην εκδήλωση είναι ότι αυξήθηκαν κατά 53% οι οικογένειες που ζήτησαν βοήθεια στα Παιδικά Χωριά SOS το 2014.

Στα έξι Κέντρα Στήριξης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Κομοτηνή, τα οποία λειτουργούν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξυπηρετήθηκαν μέσα στο χρόνο αυτό συνολικά 1.292 οικογένειες, τη στιγμή που το 2013 ο αριθμός τους έφτανε τις 844.

Το 35% των ωφελούμενων οικογενειών είναι μονογονεϊκές ενώ ένα 15% αποτελούν οι πολύτεκνες οικογένειες.

Ο Γεν. Διευθυντής κ. Γιώργος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι:

«Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι το 2014 είναι το τελευταίο έτος της υποχώρησης όλων των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών για την χώρα, δυστυχώς οι αρνητικές επιπτώσεις και οι συνέπειες που δημιουργήθηκαν αυτά τα τέσσερα χρόνια θα κάνουν τουλάχιστον 15 για να μην πω και 20 χρόνια για να απορροφηθούν. Η μετάβαση από την κοινωνία των 2/3 σε αυτή του 1/3 δυστυχώς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και μάλιστα με μελέτες του 2013, το 36% του πληθυσμού έχει πέσει ή κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα της νέας φτώχειας καθώς ��ι μισθοί μας πλέον βρίσκονται στα επίπεδα του 1998 με το κόστος όμως της ζωής συνεχώς να ανεβαίνει και να φτάνει στο +50% και βέβαια τους φόρους να ξεπερνούν το 300%».

«Οχτώ στους 10 εξυπηρετούμενους στα Κέντρα Στήριξης έχασαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρόκειται για οικογένειες που προέρχονται από τα χαμηλά – μικρομεσαία εισοδήματα», δήλωσε ο Διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας των Παιδικών Χωριών SOS, Στέργιος Σιφνιός.

Αυτό που διαπίστωσαν οι υπεύθυνοι των Κέντρων Στήριξης είναι ότι φέτος οι γονείς είχαν ως πρώτη τους προτεραιότητα την εκπαιδευτική υποστήριξη των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν, καταγράφηκε αύξηση 66% των παιδιών που έλαβαν μαθησιακή υποστήριξη σε σχέση με το 2013.

«Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, για οικογένειες της τοπικής κοινότητας με παιδιά σχολικής ηλικίας και χαμηλό εισόδημα. Πιλοτικά έχει ξεκινήσει σε δύο Κέντρα Στήριξης – Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη – αλλά ευελπιστούμε από τη νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει και στην Αθήνα», πρόσθεσε ο Στέργιος Σιφνιός.