​Εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) εντός 48 ωρών έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιουνίου ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στον διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ - "Δαφνί") Παύλο Θεοδωράκη, προκειμένου να διερευνηθεί η έγγραφη καταγγελία συγγενών ασθενούς για τις συνθήκες νοσηλείας της, την οποία έφερε το πρωί της Δευτέρας 16 Ιουνίου στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα ygeia360.

Η επώνυμη καταγγελία αφορά "κατάφωρη παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων νοσηλευομένης ψυχικώς πάσχουσας στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ- "Δαφνί")", όπως αναφέρει η γυναίκα που κάνει την καταγγελία και αφορά σωρεία παραβάσεων.

Σύμφωνα με την έγγραφη καταγγελία των συγγενών της ασθενούς που νοσηλεύεται τον τελευταίο μήνα στο 6ο Τμήμα του ΨΝΑ με ψυχωσική συνδρομή, την πρώτη ημέρα νοσηλείας της οι γιατροί την έδεσαν στο κρεβάτι (αναγκαστική κατάκλιση) επειδή χόρεψε σε μια γωνιά του διαδρόμου. «Αυτός είναι ο τρόπος που αντιδρά όταν δεν αισθάνεται καλά», αναφέρουν οι ίδιοι στην καταγγελία τους.

Μάλιστα, το ίδιο βράδυ η κοπέλα τους παρακαλούσε να τη λύσουν για να πάει στην τουαλέτα και, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς, οι γιατροί την αγνόησαν, «με αποτέλεσμα να κατουρηθεί πάνω της, κάτι που ακόμα και σήμερα μας το τονίζει για να μας δείξει πόσο αυτό την πλήγωσε και τη μείωσε. Επίσης της αφαίρεσαν τα εσώρουχα και την άφησαν έτσι σε κοινή θέα μέχρι το πρωί που την έλυσαν».

Σε άλλο σημείο της καταγγελίας αναφέρουν ότι μία γιατρός τη ρωτούσε αν είναι «κοινή γυναίκα», κάτι που καταρράκωσε την ασθε��ή. «Το αποκορύφωμα της ψυχικών δεινών της Στέλλας είναι όταν ήρθε και εντάχθηκε στο τμήμα ο γνωστός χρυσαυγίτης φασίστας γιατρός…... Όταν πήγε να εξετάσει τη Στέλλα, εκείνη τον γνώρισε και αρνήθηκε να εξεταστεί από αυτόν. Σας κάνουμε γνωστό ότι η κ. Στέλλα Νικολαΐδου (σ.σ. η ασθενής) συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα» τονίζεται στην καταγγελία.

Οι συγγενείς της ασθενούς δηλώνουν ότι «η νοσηλεία ενός/μιας ψυχικά πάσχοντος δεν σημαίνει επ ουδενί ότι αναστέλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του». Καταγγέλλουν επίσης τη διευθύντρια του 6ου Τμήματος για άσκηση αυταρχικής και εξουσιαστικής ψυχιατρικής. «Με πρόσχημα ότι στο τμήμα της βρίσκονται και κάποιοι κρατούμενοι», σημειώνουν, «έχει μετατρέψει το τμήμα σε μικρό Άουσβιτς και τους ψυχικά πάσχοντες σε μηχανές κατανάλωσης ψυχοφαρμάκων, και χρησιμοποιεί με το παραμικρό την κατάκλιση ως μέσο απειλής αλλά και ως πράξη».