​Φθηνότερα εισιτήρια και κάρτες επιβίβασης θα πληρώνουν οι επιβάτες από πρώτη Σεπτεμβρίου όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός μεταφορών κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το μέτρο ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς αφού όλα τα εισιτήρια θα συγχωνευθούν σε ένα ενιαίο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η τιμή της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα θα μειωθεί στα 30 ευρώ από 45 που είναι σήμερα, ενώ του εισιτηρίου θα φθάσει στα 1,20 ευρώ, από 1,40 που είναι αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση της χρονικής διάρκειας του εισιτηρίου, από 1,5 ώρα που είναι σήμερα σε 70 λεπτά.

Στον αντίποδα, σημαντική θα είναι η αύξηση του κόστους για όσους χρησιμοποιούν μόνο λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς η κάρτα για τα μέσα αυτά, κόστους 20 ευρώ που είναι σήμερα, καταργείται και οι χρήστες αυτοί θα πρέπει να προμηθεύονται την κάρτα των 30 ευρώ. Το μηνιαίο κόστος της κάρτας για όσους δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο (φοιτητές, πολύτεκνοι) θα είναι στα 15 ευρώ.

«Πριν ένα χρόνο ήταν μνημονιακή υποχρέωση η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, ωστόσο σήμερα πήραμε την απόφαση να αλλάξουμε τις αστικές συγκοινωνίες και να αλλάξουμε την τιμολογιακή πολιτική. Πρόκειται για πράξη ευθύνης», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και προσέθεσε: «ένα εισιτήριο, μια κάρτα, ένα δίκτυο». Μάλιστα επισήμανε ότι «παρότι μ’ αυτές τις αποφάσεις θα υπάρξει μείωση εσόδων, 10 εκατ. ετησίως, εμείς περιμένουμε αύξηση της επιβατικής κίνησης, που θα αντισταθμίσει τις απώλειες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ανάκλησης της απόφασης. «Δεν είναι απλά μία μείωση, αλλά γίνεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση. Είναι μια παρέμβαση που δείχνει τον δρόμο. Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση» ανέφερε.