​Πριν μερικές ημέρες δέχτηκα στο inbox του Facebook ένα απρόσμενο μήνυμα που με ξάφνιασε ευχάριστα! Ήταν μια νεαρή διαδικτυακή φίλη η οποία ήθελε λίγα μόνο λεπτά προκειμένου να μοιραστεί μαζί μου το "ταξίδι" του πρώτου ηλεκτρονικού της βιβλίου αλλά και άγνωστες "σελίδες" της ζωής της.

ΙΛΙΑΝΑ.jpg

Η 24χρονη Ηλιάνα Νικολοπούλου, η οποία αν και απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής εργάζεται ως γραμματέας με τον κατώτατο μισθό, προσπαθεί με ότι μέσα έχει στην διάθεση της να μας μυήσει…«Πριν το Ξημέρωμα» στο βιβλίο της, που έχει και τον ομώνυμο τίτλο.

biblio.jpg

«Το βιβλίο μου δεν πήρε τυχαία αυτόν τον τίτλο. Γράφω λοιπόν τις ώρες πριν το ξημέρωμα. Ανάμεσα στο σκοτάδι και στο φως, στην ύπαρξη και στον θάνατο με γοητεύει εκείνη η ώρα που αποδεσμεύομαι από την υπόσταση και την ταυτότητα της ημέρας και γίνομαι εκείνο που ονειρεύεται έναν κόσμο πέρα από τα στενά όρια της πραγματικότητας» εξομολογείται στο star.gr η Ηλιάνα, η πένα της οποίας συνήθιζε να τραβά το ενδιαφέρον από παιδί!

Ήταν μόλις 4, 5 ετών όταν έγραψε το πρώτο της ποίημα, αφήνοντας άφωνους γονείς και δασκάλους… Λίγο αργότερα στα 16 της ένα σοβαρό τροχαίο έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ζωή και την μετέπειτα πορεία της…. Το στενό «φλερτ» με τον θάνατο «ενίσχυσε» την αγάπη της Ηλιάνας για την συγγραφή…

ilianateliko2.jpgilianateliko.jpg

«Είχα χάσει πολύ αίμα…. Κόντεψα να χάσω την ζωή μου. Τότε σκέφτηκα την αξία των μεγάλων συγγραφέων και θέλησα να συγγράψω… Για μένα η συγγραφή είναι το αντίδοτο στον φόβο μου απέναντι στον θάνατο» εξομολογήθηκε στο star.gr η Ηλιάνα, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως μέσα από το βιβλίο της προσπαθεί να ξεπεράσει την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου που έφυγε από την ζωή πολύ πρόωρα χάνοντας την μάχη με την κατάθλιψη.

«Το πρόσωπο αυτό αποτέλεσε σταθμό στην ζωή μου και στην σκέψη μου. Ήταν ένα πρόσωπο που ξεκλείδωσε το θάνατο και την ζωή μέσα μου. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στα άτομα με κατάθλιψη. Είναι μία αρρώστια που έζησα από πολύ κοντά, με συγκλόνισε το γεγονός ότι η καρδιά μπορεί να αποτελέσει το χειρότερο εχθρό του ανθρώπου» συνέχισε η νεαρή συγγραφέας, εξηγώντας πως το βιβλίο της στόχο έχει να επαναλάβει στους αναγνώστες πως «ευτυχισμένος δεν είναι ο άνθρωπος που έχει υλικά αγαθά και χρήματα αλλά εκείνος που ναι…. ελεύθερος και κάνει αυτό που του λέει η ψυχή του».

Όπως άλλωστε έκανε και η ίδια…. Χωρίς ιδιαίτερους οικονομικούς πόρους και ζώντας σε μια οικογένεια στην οποία εργάζεται μόνο εκείνη, κατάφερε χάρη στην ψυχολογική στήριξη των λογοτεχνών κκ Σ.Μελισινου και Ο.Αβραμίδη, αν και αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Αθήνα στην Ναύπακτο, παρά τα όποια δεσμά και εμπόδια να αισθανθεί απελευθερωμένη, δίνοντας όλο το είναι της σε αυτό που αγαπά περισσότερο…. τα βιβλία.

«Ο άνθρωπος χωρίς ελευθερία είναι σώμα χωρίς ψυχή. Απλά δεν υφίσταται. Δεν είναι απλά μια υποχρέωση του ανθρώπου. Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Η ζωή είναι ένας αγώνας προς την απελευθέρωση, μια επίπονη μάχη να αποδεσμευτούμε απ το φόβο του θανάτου, απ’ το φόβο του εαυτού μας, απ’ τα δεσμά των άλλων για εμάς. Αν δεν έγραφα θα είχα τρελαθεί» εξομολογήθηκε η Ηλιάνα η οποία χρησιμοποιώντας ως ψευδώνυμο το ίδιο το όνομα της αντίστροφα ως Αναιλή (παρόμοιο ήταν και το όνομα αρχαγγέλου στην Παλαιά Διαθήκη), ήδη έχει αρχίσει να προετοιμάζει το επόμενο συγγραφικό της εγχείρημα που θα φέρει τον τίτλο «Ηώς» δηλαδή το πρώτο φώς μετά το ξημέρωμα….

radevou.jpg

Κλείνοντας δίνει καλοκαιρινό ραντεβού με τους διαδικτυακούς αναγνώστες της σε αμμουδιές και ξαπλώστρες, προετοιμάζει την έντυπη έκδοση του βιβλίου της, εκφράζοντας την επιθυμία η πένα της μια μέρα να φτάσει στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πλατό…

Της Άννας Σταματιάδου