​Για τραγικ��ς συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και που πολλές φορές, όπως ��ποστήριξαν, «αγγίζουν τα όρια της αθλιότητας», έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων που ενημέρωσαν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Η βία μεταξύ των κρατουμένων, οι συνθήκες κράτησης τους, οι διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις τους μαζί με την ανύπαρκτη ασφάλεια, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που θα οδηγήσει σε "Μαύρο Οκτώβρη". Θα καούν τον Οκτώβρη οι φυλακές θα το δείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχιφύλακας στην ψυχιατρική πτέρυγα Κορυδαλλού και συνδικαλιστής, Αντώνης Αραβαντινός.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το κακό κλίμα που υπάρχει στις φυλακές δεν αποσυμπιέζεται με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται και αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα εκραγεί.

Ειδικά για τον Κορυδαλλό, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ασφάλεια. "Ζουν άνθρωποι στις φυλακές που για να εξαγνιστούν, αυτομαστιγώνονται", είπε.

«Σε λίγο καιρό θα δείτε να γίνονται συμπλοκές μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών. Έχουν θρησκευτικές διαφορές μεταξύ τους. Ήδη ξεκίνησαν οι κόντρες», τόνισε.

Ακόμη έκανε λόγο για ένα ανασφαλές σύστημα κράτησης.

«Είμαστε εγκαταλελειμμένοι στην κυριολεξία. Η Αλβανία με 4.000 κρατουμένους έχει 2.000 υπαλλήλους. Είχαμε το τελευταίο διάστημα 110 σημαντικούς ξυλοδαρμούς σωφρονιστικών υπαλλήλων από κρατούμενους, με αποτέλεσμα ένα θάνατο συναδέλφου μας και δύο είν��ι ανάπηροι στο καροτσάκι», υποστήριξε ο κ. Αραβαντινός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι περιγραφές των υπόλοιπων συνδικαλιστικών εκπροσώπων των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Όπως είπαν οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για την κατάσταση που επικρατεί.

Ειδικότερα ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά τις 12.500 όταν η συνολική χωρητικότητα που δίνει το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι 9.800 κρατούμενοι.

Στις φυλακές Αλικαρνασσού και του Κορυδαλλού η υπερπλήρωση ξεπερνά το 200%.

«Στον Κορυδαλλό αντιστοιχεί ένας σωφρονιστικός υπάλληλος για 400 κρατούμενους που πολλές φορές φτάνουν και τους 500», σημείωσαν μεταξύ άλλων.

Τέλος, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, εκτάσεων 730.000 στρεμμάτων των Αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας, οι οποίες δόθηκαν από παραχωρητήρια μονών του Αγίου Όρους και ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.