​«Βρίσκομαι μπροστά σας με αίσθημα βαθιάς απορίας. Είμαι ένα χρόνο, τρεις μήνες και οκτώ μέρες στη φυλακή και δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Δεν μπορώ να δώσω απάντηση στον εαυτό μου γιατί βρίσκομαι στη φυλακή. Το πιο βαρύ όμως -ακόμη κι από την φυλάκισή μου- είναι η σπίλωση του ονόματός μου, που με κόπο, ιδρώτα και αίμα έχτιζα επί 50 χρόνια, για να έρθει μία άδικη δικαστική απόφαση να τα κάνει όλα θρύψαλα��.

Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε στην αρχή της απολογίας του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Την 41η μέρα της δίκης, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό, ο Παπαγεωργόπουλος επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπεξαίρεση, ενώ «έδωσε» τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, για τον οποίο είπε ότι υπεξαιρούσε μεγάλα ποσά και πριν από το 1999 που ανέλαβε ο ίδιος την διοίκηση του δήμου.

Μάλιστα, παρουσίασε στοιχεία με αναλήψεις χρηματικών ποσών από το δημοτικό ταμείο, τα οποία κατατίθεντο την ίδια μέρα σε λογ��ριασμούς του πρώην ταμία.

Κάνοντας αναδρομή στη ζωή του και αναφερόμενος πολλές φορές στον εαυτό του, χρησιμοποιώντας τρίτο πρόσωπο, ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα χρόνια που υπηρέτησε τον αθλητισμό και την πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι 11 φορές ζήτησε την ψήφο των Θεσσαλονικέων και οι τελευταίοι σε όλες τις περιπτώσεις του την προσέφεραν απλόχερα.

«Από ηλικίας 16 ετών που ασχολήθηκα με τον αθλητισμό ζω κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Όλη μου η ζωή ήταν προσεκτική, στα πλαίσια της νομιμότητας, δεν είχα μπει σε δικαστήρια μέχρι να γίνω 65 χρόνων. Μετά ξαφνικά έγινα ο μεγάλος εγκληματίας, που ξεγελούσε όλον τον κόσμο».

Κάλεσε κιόλας τους δικαστές εάν έχουν έστω ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι έκλεβε να τ��ν βάλουν ισόβια στη φυλακή. «Εάν δεν βρείτε όμως έστω ένα αποδεικτικό στοιχείο -συνέχισε- να διώξετε τη λάσπη από το πρόσωπό μου, να «καθαρίσετε» το όνομά μου, να αποκαταστήσετε την τιμή και την υπόληψή μου».

Η δίκη συνεχίζεται με τις ερωτήσεις από έδρας.