​Κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό στην εξαφάνιση ενός παιδιού.

Μπεν Νίντχαμ και Μαντλίν Μακάν: αυτές είναι οι 2 πιο τρανταχτές περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο. Δεν είναι όμως οι μοναδικές…

Στην Ελλάδα τους τελευταίους 16 μήνες το «amber alert hellas» δέχτηκε 194 αιτήματα για ε��αφανισμένα παιδιά. Από τις 158 εξαφανίσεις που χειρίστηκε, γύρισαν σώα και αβλαβή στο σπίτι τους 142 παιδιά.

«Κάθε φορά που εξαφανίζεται ένα παιδί είμαστε όλοι εκεί προκειμένου να μην περάσει πολύτιμος χρόνος. Δεν ισχύει το 24ωρο, είναι μια κίνηση που πρέπει να την προσέχουν όλοι όσοι χάνουν τον άνθρωπο τους και κινδυνεύει άμεσα πρέπει να δηλώνετε η εξαφάνιση» ο κύριος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού και πρόσθεσε: «Σε κάποιο νησί των Ιονίων 16χρονη η οποία μάλωσε γιατί είχε κάνει πολλές απουσίες, βρέθηκε απαγχονισμένη σε ένα δέντρο».

Αν αναλογιστεί όμως κανείς ότι πάνω από το 80% των εξαφανίσεων αφορά φυγές εφήβων και μόνο το 20% σε ηλικίες μικρότερες των 12 το ερώτημα είναι ένα. Τι οδηγεί τους έφηβους στην φυγή;

Τα πιο συχνά αίτια εξαφάνισης εφήβων είναι οι σχέσεις τους με την οικογένεια, και η βία που μπορεί να δεχθεί ένα παιδί στο σχολείο, ενώ ακόμη και στη χώρα μας παρουσιάζεται αυξητική τάση στη φυγή παιδιών που δέχονται σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Μόνο στις Η.Π.Α το 2013 εξαφανίστηκαν 800.000 παιδιά, ενώ το ίδιο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαφανίστηκαν 140.000 παιδιά. Δηλαδή σχεδόν 1 εξαφάνιση κάθε 3 λεπτά.