​Την ώρα που οι αντιδράσεις για την λειτουργία εμπορικού κέντρου «The Mall Athens», που είναι χωρίς οικοδομική άδεια συνεχίζονται, οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση καταγγέλλουν ότι δεν μπορεί να υπαχθεί στο νόμο τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, λόγω παραβιάσεων της χρήσης γης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», η ιδιοκτήτρια εταιρεία ζητά να ενταχθεί στο νόμο Καλαφάτη για τα αυθαίρετα. Για το λόγο αυτό, προκειμένου να μπει στην ρύθμιση, πρέπει να καταβάλλει στο Δημόσιο ένα παράβολο αξίας 10.000 ευρώ, μετά την ακύρωση της οικοδομικής άδειας ανέγερσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, γλιτώνοντας πρόστιμο που φτάνει τα 126 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος υπάρχει ωμή παραβίαση του νόμου περί αυθαιρέτων: «παραβιάζει τις χρήσεις γης και τους συντελεστές . Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος. Καλύπτει αυθαιρεσίες στην δόμηση, αλλά δεν καλύπτει παραβιάσεις γύρω από την χρήση γης. Δηλαδή τις μετατροπές τις αμιγούς κατοικίας σε εμπορικά κέντρα και δεν παραβιάζει αυξήσεις συντελεστών εκεί που δεν υπάρχουν συντελεστές. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε καμία περίπτωση».

Σύμφωνα με τον προσφεύγοντα δικηγόρο, παραβιάστηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Αμαρουσίου, που βρίσκεται σε ισχύ από το 1995, και δεν επιτρέπει εμπορικά κτίσματα, λόγω υ��ερκορεσμού της περιοχής.

Ευθύνες, όμως, σύμφωνα με τον δικηγόρο Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο- που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της ιδιοκτήτριας εταιρίας- έχει και η Πολεοδομία Αμαρουσίου, η οποία έπρεπε να κινήσει την διαδικασία άμεσα ανακλήσεως των οικοδομικών αδειών, διότι μη υφισταμένης αδείας, αφού δεν υπάρχει άδεια, δεν μπορεί να λειτουργεί κατάστημα.

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείς δημοσιοποιείται και δεν κοινοποιείται, εφόσον δεν είσαι διά��ικος στην εν λόγω υπόθεση. Την απόφαση λογικά θα εφαρμοστεί εφόσον έρθουν οι κατευθύνσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από το δήμο Αμαρουσίου και από τις αρμόδιες υπηρεσίες», απαντά ο αντιδήμαρχος της πόλης.

Ο δικηγόρος κάνει λόγο για προφάσεις των υπηρεσιών ίσως του δήμου Αμαρουσίου ή άλλου οργάνου ότι απευθύνεται στα νομικά συμβούλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα αυθαίρετο κτίσμα, όπου παραβιάζει τους πολεοδομικούς κανονισμούς.