Στο «Χαμόγελο Του Παιδιού» ανέθεσε το δικαστήριο την κηδεμονία της μικρής Μαρίας, αφαιρώντας την από το ζευγάρι των Ρομά στα Φάρσαλα, ενώ, παράλληλα, απέρριψε την κύρια παρέμβαση της Κρατικής Υπηρεσίας Πρ��στασίας του Παιδιού της Βουλγαρίας.

Το Πρωτοδικείο Λάρισας, έκανε δεκτή τη αίτηση του εισαγγελέα να δοθεί η επιμέλεια στο «Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο ήδη φιλοξενεί όλο αυτό το διάστημα το ξανθό κοριτσάκι, η περιπέτεια του οποίου συγκλόνισε το πανελλήνιο, αλλά και ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας.

Αναφορικά με την απόρριψη του βουλγαρικού αιτήματος, το δικαστήριο αναφέρει πως δεν κρίνεται προς το συμφέρον της 5χρονης, καθώς η εκ νέου αλλαγή περιβάλλοντος θα μπορούσε να διαταράξει την ψυχοσωματική της ανάπτυξη, αλλά και να της δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ένταση, καθώς θα κληθεί να εκπαιδευτεί σε μία άλλη γλώσσα και να ενταχθεί σε διαφορετικές κοινωνικές δομές. Επίσης, επισημαίνει πως η φερόμενη ως φυσική οικογένεια στη Βουλγαρία, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια επικοινωνίας ή αναζήτησης της ανήλικης.

Θυμίζουμε πως η μικρή Μαρία εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2013 σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα, φέρνοντας στην επικαιρότητα ανησυχίες και έρευνες για κυκλώματα απαγωγής παιδιών και παράνομης υιοθεσίας. Η υπόθεση συσχετίστηκε με τις γνωστές παγκοσμίως υποθέσεις εξαφάνισης των μικρών Μπεν (στην Ελλάδα) και Μαντλίν (Πορτογαλία), προσελκύοντας το ενδιαφέρον από διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και έγινε αφορμή για να ξεκινήσουν κι άλλες έρευνες στην Ελλάδα για τον τρόπο εγγραφής παιδιών στα ληξιαρχεία και την αποκάλυψη κι άλλων παράνομων περιπτώσεων.