​Σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2014: Τάσεις και Εξελίξεις» του οργανισ��ού της Ε.Ε για τα ναρκωτικά, οι νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες έχουν γίνει «μόδα» στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση κατέγραψε αύξηση της κατανάλωσης συνθετικών ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, ιδίως μετά το 2012. Η κρίση φέρεται ως υπαίτια της έξαρσης του φαινομένου, αφού όλο και περισσότεροι χρήστες αναζητούν όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές για τη δόση τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν είναι συνθετική.

Τα συνθετικά ναρκωτικά, με πιο διαδεδομένες τις μεθαμφεταμίνες, κυκλοφορούν κυρίως σε μορφή χαπιών, αλλά πλέον εισπνέονται, καπνίζονται και εσχάτως καταγράφεται και η ενέσιμη χρήση τους. Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα, ότι η ενέσιμη χρήση γενικά των ναρκωτικών ουσιών θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) στην Ελλάδα, Μανίνα Τερζίδου, λόγω οικονομικής κρίσης «έχει μειωθεί το χαρτζιλίκι του χρήστη, καθώς οι γονείς και οι φίλοι δεν έχουν πια χρήματα για να τον βοηθήσουν να αγοράσει τη δόση, αλλά και η επαιτεία πλέον δεν αποδίδει όσο παλιότερα». Αυτό, επισημαίνει, «οδηγεί σε αύξηση της ενέσιμης χρήσης και άλλων ουσιών πέραν της ηρωίνης, διότι με ελάχιστα χρήματα αγοράζουν μικρή ποσότητα της ουσίας, η οποία είναι πολύ πιο δραστική όταν γίνεται με ένεση».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξάπλωσης των «φθηνών» ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, είναι το sisa. Πρόκειται για εισπνεόμενη μεθαμφεταμίνη που αναμιγνύεται με αιθυλική αλκοόλη, υδ��οχλωρικό οξύ, αλλά και υγρό μπαταρίας. Η αύξηση της χρήσης του αποδίδεται από τους ειδικούς στο γεγονός ότι μπορεί να μια δόση του να είναι έως και δέκα φορές φθηνότερη από αυτή της ηρωίνης.

«Είναι λογικό να προτιμάται από χρήστες, ανάμεσα στις κοινότητες των εξαρτημένων του δρόμου που δεν διαθέτουν χρήματα. Όταν η μέση δόση ηρωίνης έχει 30 ευρώ και το sisa κοστίζει μόλις 3 ευρώ είναι λογικό να αναζητούν το δεύτερο», σημειώνει η κυρία Τερζίδου αναφέροντας μάλιστα ότι, οι ίδιοι οι χρήστες λένε ότι είναι δέκα φορές πιο δραστικό από την ηρωίνη, με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιούν παρότι γνωρίζουν ότι καταγράφονται θάνατοι από τη χρήση του.

Ωστόσο, ενθαρρυντικό κρίνει η επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ το γεγονός ότι η χρήση της ��οκαΐνης τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σταθεροποίηση, παρά το γεγονός ότι η τιμή πώλησής της μειώθηκε με αποτέλεσμα την ευκολότερη διακίνησή της μεταξύ των χρηστών. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι χρήστες κοκαΐνης στην Ελλάδα ζητούν πλέον βοήθεια για απεξάρτηση από την ουσία.

Περισσότερα αιτήματα για απεξάρτηση καταγράφονται και από τους χρήστες ινδικής κάνναβης, οι οποίοι όπως εξηγεί η κυρία Τερζίδου, διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά στην καθημερινότη��ά τους, καθώς εμφανίζουν συχνά αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, προβλήματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμα και συμπτώματα ψύχωσης.

Τέλος, επισημαίνει ότι παρά την οικονομική κρίση, δημιουργήθηκαν νέες μονάδες υποκατάστα��ης, αυξήθηκε η διανομή συρίγγων μιας χρήσης και είναι ήδη υπό θεραπεία ο μισός πληθυσμός χρηστών.