Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν κομβικό σημείο στη ζωή ενός έφηβου που «παλεύει» επί μήνες για να πετύχει το όνειρό του και να περάσει στη σχολή της αρεσκείας του.
Έτσι παιδιά τα οποία επιθυμούν να μπουν στις στρατιωτικές σχολές, κάνουν στην κυριολεξία τα πάντα για να τα καταφέρουν.
Όπως είπε στο star.gr, η χειρουργός οφθαλμίατρος Έλενα Κεφάλα, είναι δεκάδες τα παιδιά που κάθε χρόνο υποβάλλονται μετά τις εξετάσεις σε επεμβάσεις laser στα μάτια προκειμένου να διορθώσουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία) και να γίνουν δεκτά στην εκάστοτε στρατιωτική σχολή.
Όπως είναι γνωστό, οι στρατιωτικές σχολές και τα Σώματα ασφαλείας θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την όραση των υποψηφίων προς εισαγωγή. Μια διαθλαστική ανωμαλία αποτελεί κριτήριο απόρριψης, ακόμη κι αν ο υποψήφιος πληροί όλα τα υπόλοιπα κριτήρια εισαγωγής του σε αυτές τις σχολές.

Τα κριτήρια διαφοροποιούνται ανάλογα με την κάθε Στρατιωτική Σχολή, ανάλογα με τις απαιτήσεις εργασίας των στελεχών της. Σε κάποιες γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που έχουν οπτική οξύτητα 10/10 ακόμη και με γυαλιά ή φακούς επαφής, αλλά σε κάποιες άλλες είναι αναγκαία αυτή η οπτική οξύτητα να επιτυγχάνεται χωρίς βοηθητικά μέσα (γυαλιά, φακούς επαφής). Πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι στις περισσότερες σχολές γίνεται δεκτός ο υποψήφιος αν έχει κάνει διόρθωση με laser. Σε κάποιες σχολές, για να γίνει δεκτός ο υποψήφιος, υπάρχει η προϋπόθεση η διόρθωση της μυωπίας του με laser να έχει γίνει με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

«Υπάρχουν τρείς μέθοδοι διόρθωσης μυωπίας με laser. Η μέθοδος PRK, η LASIK και η FEMTOSECOND. Σε μικρές ηλικίες συνηθίζουμε να κάνουμε την μέθοδο PRK η οποία διαρκεί 10 με 15 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία. Την προτιμούμε για τα παιδιά καθώς υπάρχει η δυνατότητα επανεπέμβασης στο μέλλον για τυχόν διόρθωση. (π.χ. λόγω του νεαρού της ηλικίας μπορεί η μυωπία να ανέβει). Επίσης η μέθοδος αυτή δεν ανιχνεύεται ενώ κοστίζει περίπου 1.500 ευρώ. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται ο προεγχειρητικός έλεγχος, η επέμβαση αλλά και η ιατρική παρακολούθηση που θα χρειαστεί μετά.» σημείωσε η Έλενα Κεφάλα.
Στη συνέχεια μας τόνισε πως οι στρατιωτικές σχολές δεν δέχονται την μέθοδο LASIC «επειδή η PRK θεωρείται πιο ασφαλής για το μάτι σε περίπτωση τραυματισμού. Δεν επηρεάζει ούτε τη σταθερότητα ούτε την αρχιτεκτονική του κερατοειδούς.»
H LASIK προτιμάται σε μεγαλύτερες ηλικίες, κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ και με αυτή τα μάτια αποκαθίστανται άμεσα ενώ με την PRΚ χρειάζονται 2-5 μέρες μέχρι το μάτι να συνέλθει πλήρως.
Τέλος η μέθοδος FEMTOSECOND είναι ουσιαστικά εξέλιξη της LASIK και κοστίζει περίπου 2.500 ευρώ.

602756_3914559994731_398079322_n.jpg
Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου