Από το ρήγμα της Ανατολίας προέρχεται η σεισμική δόνηση των 6,5 Ρίχτερ που ταρακούνησε το Βόρειο Αιγαίο και έγινε αισθητή μέχρι την Αττική αλλά και στα παράλια της Τουρκίας μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του STAR ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης εκτίμησε πως «η περιοχή αυτή θέλει πολύ προσοχή γιατί το 1968 είχαμε σεισμό 7,1 στην Λήμνο και το 1893 είχαμε στην Σαμοθράκη της τάξεως του 7 που δημιούργησε κύμα τσουνάμι γύρω στα 5 μέτρα στην Αλεξανδρούπολη».

«Δεν μπορούμε επομένως να πούμε από τώρα ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Θέλει προσοχή τις επόμενες μέρες» τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας κ.Τσελέντης, εκτιμώντας πως θα υπάρξουν χιλιάδες μετασεισμοί για εβδομάδες μέχρι και μήνες.

«Το ευτύχημα ήταν ότι έγινε στην θάλασσα και η ενέργεια διοχετεύτηκε σε περιοχές που δεν ήταν κατοικημένες» πρόσθεσε ο κ.Τσελέντης, εκτιμώντας πως οι μετασεισμοί μπορεί να είναι της τάξεως των 5 ρίχτερ.

Μάλιστα, ο κ.Τσελέντης συμβούλεψε τους κατοίκους της επίμαχης περιοχής να ελαχιστοποιήσουν την σεισμική επικινδυνότητα του εσωτερικού των σπιτιών τους.

Επίσης, τόνισε πως θα πρέπ��ι να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα σχολεία της Λήμνου εν όψει και των αυριανών εκλογών.

Ο γνωστός σεισμολόγος υποστήριξε πως «είναι λανθασμένη η αντίδραση του κόσμου να τρέχει στους δρόμους».

«Πρέπει να μπαίνουν κάτω από βαριά τραπέζια» πρόσθεσε.

Δείτε περισσότερα στα ΒΙΝΤΕΟ του STAR